Kvæg

Regler når du skal have slagtet kvæg på ejendommen

Slagtning af kvæg på ejendommen er muligt under visse betingelser. Nedenfor gives et kort oprids af reglerne og ellers henvises til Fødevarestyrelsen hjemmeside for yderligere information.

Regler for slagtning af kvæg på bedriften indebærer, at: 

  1. En af Fødevarestyrelsen embedsdyrlæger skal foretage levendesyn (AM-kontrol), overvære slagtning og afblødning samt attestere AM-kontrollen og at slagtning og afblødning er foretaget korrekt. Ved nødslagtning kontaktes Fødevarestyrelsen på 7227 5555 (kun hverdage kl. 7-14). Ved planlagt slagtning af kvæg rekvireres embedsdyrlægen mindst tre hverdage forud. 

  2. Den person, der foretager slagtning og afblødning af dyret/dyrene skal have et kompetencebevis.

  3. Ved planlagt slagtning må der slagtes op til tre kreaturer ved én lejlighed. 

  4. En lejlighed defineres som AM-kontrol + aflivning og afblødning + pålæsning af slagtekrop(-pe) på transportmiddel. Herefter kan en ny lejlighed påbegyndes, dvs. der kan godt aflives og transporteres flere end tre dyr pr. gang.

  5. Transportmidlet skal være under slagteriets autorisation. Det er ikke nærmere defineret hvordan transportmidlet skal være indrettet.

  6. Ved hjemmeslagtning til egen husholdning er der ikke krav om at en embedsdyrlæge skal foretage levendesyn eller overvære aflivningen. Ligeledes kræves der heller ikke kompetencebevis for slagtning og afblødning. 

Vil du vide mere?