
Skattefradrag – snyd ikke dig selv for fradrag for kørsel
Gulpladebil, papegøjeplader eller hvidpladebil? Meget erhvervskørsel – eller ganske lidt? Hvad passer til dine behov?
Gulpladebil, papegøjeplader eller hvidpladebil? Meget erhvervskørsel – eller ganske lidt? Hvad passer til dine behov?
Landmænd har mange forskellige køretøjer i deres vognpark indkøbt til at dække forskellige behov. Og der er mange muligheder for at sammensætte en vognpark, der passer den enkelte landmand. Hvidpladebiler, gulpladebiler og biler på papegøjeplader er alle muligheder, som har forskellige fordele i forhold til at gøre løsningen mest rentabel.
”Det er vigtigt at man får afdækket sine behov for privat og erhvervskørsel i dagligdagen. På den måde er det nemmere at vurdere, hvilket køretøj, man skal vælge”, lyder det fra Søren Vittarp, Skatteekspert og Chefkonsulent i Skattestyrelsen. ”Og så er det altid en god idé at tage en snak med sin revisor for at høre, både hvilke typer plader og hvilken beregningsmetode, der passer bedst til lige præcis de behov, man har. Der kan være penge at hente, hvis man gør det rigtigt fra starten af,” fortæller han.
En populær løsning i landbruget er de såkaldte ”papegøjeplader”. Hele 11.500 biler i landbruget er forsynet med den karakteristiske nummerplade med gul start og hvid afslutning, der indikerer, at køretøjet må benyttes både privat og erhvervsmæssigt. Det er en meget udbredt løsning og det gør det alt andet lige lettere at stoppe ved købmanden eller hente sit barn fra børnehaven, end hvis man kørte rundt i en gulpladebil.
Vælger du den løsning, kan du få skattefradrag for den del af udgifterne, der vedrører erhvervsmæssig kørsel. Men det kræver, at du fører en kørebog som dokumentation for at få kørselsfradragene, fortæller Søren Vittarp. Han fortsætter: ”Derudover kan man som noget særligt på papegøjeplader få fuldt momsfradrag for bilens løbende driftsudgifter selvom bilen anvendes blandet til både erhvervsmæssig og privat kørsel.”
Husk at føre kørebog, hvis du vil have fradrag for den erhvervsmæssige kørsel i en bil, du både bruger privat og i forbindelse med bedriften.
Og selv om det i en travl hverdag kan være fristende at springe registreringen af sin erhvervsmæssige kørsel over, kan det godt betale sig at føre kørebogen efter forskrifterne, lyder det fra skatteeksperten.
”Fører man ikke kørebog, så foretager Skattestyrelsen et skøn af hvor meget man har anvendt bilen privat. Og det er ikke altid til landmandens fordel. Så derfor vil jeg kraftigt opfordre til, at man får ført kørebogen,” siger Søren Vittarp.
Og det at føre kørebog kan nemt gøres til en god vane i hverdagen. Efter endt kørsel noterer man, hvor man er kørt hen. Hvor langt man har kørt. Dato. Og formål. Og så er man i mål.
”Det behøver ikke at være en stor omgang at føre sin kørebog, som mange tror. Hav den liggende klar, synligt i bilen, så er det lettere at huske. Og det ville da være træls at gå glip af et stort årligt fradrag. Det ville jeg i hvert fald selv synes”, siger Søren.
Hvis din landbrugsvirksomhed har udgifter til flere biler, skal du være ekstra opmærksom på, at du holder bilerne adskilt i skatteregnskabet og laver et kørselsregnskab for hver enkelt bil.
Når du benytter dine køretøjer til erhvervsmæssige formål, har du mulighed for at trække udgiften fra i skat.
Dette kan gribes an på to forskellige måder.
Fradrag for faktiske udgifter – og afskrivning
Du kan gemme dine kvitteringer og bilag på de faktiske udgifter til bilen fx benzin, reparationer og forsikringer og bruge dem som grundlag til at beregne dit fradrag for den erhvervsmæssige kørsel. Med denne metode kan du også få fradrag for afskrivninger på bilen.
Fradrag efter statens takst
Du kan også vælge at trække udgiften til kørsel fra efter statens takster pr. kørte erhvervsmæssige km. Det er nemt, og du kan finde den aktuelle takst på skat.dk/landbrug.
Vælg den beregning, der passer dig bedst. Husk dog, at du kun kan skifte beregningsmetode én gang, mens du er bilens ejer.
Tag en snak med din revisor om dine løsninger i forhold til kørsel og køretøjer.. Foto: Landbrugsmedierne.
Derfor er det en god ide at tage en snak med din revisor om, hvordan du undgår skattemæssige overraskelser i forbindelse med køb og brug af køretøjer.
Skattestyrelsen har med input fra landmænd oprettet en hjemmeside målrettet landmænd. Hjemmesiden forklarer om korrekt håndtering af skattefradrag med overskuelige guides og små animationsfilm. Klik ind på hjemmesiden og se to små film om hvordan du fører kørebog ”Sådan dokumenterer du din erhvervsmæssige kørsel” og om beregning af kørselsfradrag efter de to metoder.
I podcasten Får du det rigtige fradrag for kørsel kan du høre chefkonsulent i Erhvervsvejledning hos Skattestyrelsen Søren Vittarp forklare yderligere om skatteregler for kørsel og køretøjer.
Emneord