Kvæg

Beskyt dine inventarstolper i stalden med coating

Flere landmænd oplever, at deres inventarstolper hurtigt bliver tæret igennem. Løsningen er at isolere stolperne med en coating.

Typisk sker tæringen af stolperne i nye stalde meget hurtigt. Årsagen er ”galvanisk tæring” og er en konsekvens af potentialeudligningen i de nye stalde.

Potentialeudligningen er et lovkrav og indebærer, at alle ledende dele og alt metal skal forbindes og ledes til den samme jording. Det gøres for at beskytte dyrene mod krybestrøm.

Tæringen skyldes derfor ikke, at i dags inventar er ringere end tidligere. Vi er bare blevet mere omhyggelige med potentialeudligning.

Coating af stolperne kan gøres med krympeplast, ensilagetape eller påsmøring af et bitumenprodukt og bør være en del af leverancen fra inventarfirmaerne. Foto: SEGES

Coating af stolperne kan gøres med krympeplast, ensilagetape eller påsmøring af et bitumenprodukt og bør være en del af leverancen fra inventarfirmaerne. Foto: SEGES

Opstår i kombination med fugt

Det er især udsatte stolper, der tæres på. Det er for eksempel stolperne i dybstrøelsesbokse, til sengebåse med kummer og ved foderbordet med vandkop.

Disse stolper står alle i våde og fugtige miljøer og har dermed større risiko for tæring end stolper, der står tørt.

I våde og fugtige miljøer kan der opstå det, man kalder et ”gyllebatteri.” Her fungerer fugten nemlig som en elektrolyt, og stolperne som anoder. Og så kan der generes en svag strøm på nogle få millivolt.

Strømmen generer ikke dyrene, men det er nok til at tære på stolperne.

Beskyt dine stolper

Løsningen er at beskytte stolperne med en coating. Coatingen forhindrer nemlig, at der opstår elektrisk spænding på grund af fugt og direkte kontakt med gødning på stolpen. Den fungerer altså som en elektrisk isolator.

Stolpens galvanisering beskytter jernet mod almindelig tæring og rustangreb. Dog er selve galvaniseringen meget modtagelig overfor galvanisk tæring.

Start med coatingen omkring overgange til betonen, hvor stolpen er støbt ned. Fortsæt så langt op som der er påvirkning fra fugt eller gødning.

Coatingen kan gøres med krympeplast, ensilagetape eller påsmøring af et bitumenprodukt. Det bør være en del af leverancen fra inventarfirmaerne.

I Tyskland og Holland har coating af inventarstolper været standard i de sidste mange år. Det bør det også være i Danmark, så vi undgår at nedstøbe inventarstolper, der ikke er coatede.

Emneord