Fordøjeligheden af mikroalger
Fordøjeligheden af et foder med forskellige mængder af alge- og ærteprotein blev undersøgt ved forsøg på Aarhus Universitet. Forsøgene viste, at det er muligt at tilsætte op til 12 % alge- og ærteprotein til kyllingernes foder. Ved et højere indhold af alge- og ærteproteinet får kødet en kraftigt gullig farve.
Foderforbruget var lidt lavere ved en høj tildeling af alger, men tilvæksten var også lavere.
Overordnet er fordøjeligheden af organisk stof bedst ved tildeling af foder med 12 % og 18 %, men forskellene bliver mindre med stigende alder. På nær det hold der fik 6 %, disse dyr har den laveste fordøjelighed af organisk stof.
Aminosyrefordøjeligheden blev ikke påvirket negativt af tilsætning af alge- og ærteproteinet, hvilket indikerer, at algernes cellevægge er blevet ødelagt ved ekstruderingen. Aminosyrefordøjeligheden er fin for alle behandlinger, selvom der er signifikant forskel mellem behandlinger for nogle af aminosyrerne.
Fjerdragt og trædepuder var fine, dødeligheden var lav og foderudnyttelsen høj ved alle niveauer af alge- og ærteprotein i foderet.
Forsøgsdesign for fordøjelighedsforsøg
Forsøgene på Foulum skulle identificere det optimale niveau af de methioninrige
mikroalger/bælgplanter i foderet til økologiske kyllinger, og Sanna Stenfeldt fra Aarhus Universitet var ansvarlig for forsøgene.
Kyllinger: 288 kyllinger af genotypen Ranger Gold Økologisk var i forsøget i 54 dage og blev fordelt på 24 grupper, som blev fodret med 4 forskellige blandinger.
Foderblandinger:
- Kontrolfoder
- 6 % alge/ært
- 12 % alge/ært
- 18 % alge/ært
Effekt af alge- og ærteprotein på kyllingerne
I en praksisafprøvning hos Rokkedahl Food undersøgte SEGES Innovation, hvordan et foder med alge- og ærteprotein påvirker kyllingernes produktivitet, trædepuder, fjerdragt, slagtekropsammensætning og kødkvalitet. Jette Søholm og Sarah Sällberg stod for afprøvningen.
Slutvægten for de kyllinger, der fik et foder med alge- og ærteprotein, var på 1801,2 g i forhold til kontrolgruppen (kontrolfoder med soja) som lå på 1777,0 g. De kyllinger der fik et foder med ærter, lå lidt under kontrolgruppen og nåede en slutvægt på 1718,0 g.
De foreløbige resultater fra praksis afprøvningen viste derved, at tilvæksten blev øget med 25 g og foderforbruget faldt med 0,04 procentpoint ved brug af foder med algeprotein.
Dyrene, der fik algeproteinblandingen, havde en bedre score på fjerdragten end de andre forsøgsgrupper, forskellen er dog ikke signifikant.
Forsøgsdesign for afprøvning i praksis hos Rokkedahl Food
80 kyllinger blev fordelt i 9 bokse og fik tildelt Startfoder fra dag 0-24. Derefter fik kyllingerne forsøgsfoder i 23 dage.
Forsøgsfoderblandinger til praksisafprøvningen:
- Kontrolfoder med soya, ærter mv.
- Sojafri blanding med alge- og ærteprotein
- Sojafri blanding med ærter
Hør mere om praksisafprøvningen hos Rokkedahl Landbrug, om potentialet i at bruge mikroalger i foder til økologisk fjerkræ, og hvordan foderet påvirker klimaeffekten i videoen herunder.