Målet med undersøgelsen er at finde DNA-markører i genomet hos sorter med højt proteinindhold, som kan anvendes af planteforædlerne til at udvikle nye gode sorter med højt proteinindhold. Markørerne kan afgøre, om gener, som bestemmer højt proteinindhold, er tilstede i afkomslinjer efter nye krydsninger i forædlingsarbejdet. De kan derfor bruges til at udvælge de bedste linjer uden detaljeret at skulle undersøge proteinindholdet i en lang række linjer.
Processerne i planten, som bestemmer, hvor meget protein der indlejres i kernen, er komplekse, og det samme er derfor også den genetiske regulering. Proteinmængden i planten er først og fremmest afhængig af den kvælstof, der optages fra jorden under plantens vækst og i sidste ende indbygges i de aminosyrer, som proteinerne er opbygget af. Røddernes optagelse af kvælstof fra jorden spiller derfor en stor rolle for, hvor meget kvælstof og protein der vil kunne findes ved høst i kernerne. Men undervejs til kernerne er det meste af kvælstoffet på en omvej gennem de vegetative dele af planten.
En stor del af kvælstoffet vil således være at finde i de grønne dele af planten tidligt i vækstsæsonen, hvor det især er nødvendigt for, at fotosyntesen kan fungere. Efter blomstring i starten af juni, når kernerne begynder at blive fyldt med stivelse og protein, vil kvælstoffet blive omlejret fra de grønne plantedele til kernerne, hvor det indbygges i proteiner. Denne komplekse proces, hvor de grønne dele nedbrydes for at næringsstofferne kan transporteres til og indlejres i kernen, kaldes for senescens. Det er en balanceakt, hvor nedbrydningen helst skal være reguleret, så den ikke går for hurtigt, men også være så effektiv, at bladene er tømt for kvælstof, når de er helt visnet ved modenhed.
Senescencen og dens udvikling kan bedømmes visuelt eller ved måling af klorofylindhold i bladene med forskellige metoder. I undersøgelsen er senescencen bedømt i populationerne nævnt ovenfor, og der ses tydelige forskelle mellem linjer på, hvor hurtigt senescencen skrider frem. Som vist i fig. 2, kunne det også tyde på, at der er en vis korrelation mellem senescencen og proteinindhold i kernen, idet et højere og tidligere niveau af senescens især var at finde i linjer med højt proteinindhold i kernerne. Dette forhold skal undersøges yderligere i 2022 bl.a. ved at undersøge hvordan gener, som vides at være involveret i senescencen, udtrykkes i de forskellige sorter.