Miljøstyrelsen begrunder forbuddet således: ”Baggrunden for forbuddet er, at midlerne indeholder et af de seks aktivstoffer, som danner TFA (trifloureddikesyre), som er et meget langsomt nedbrydeligt stof, som udvaskes til grundvand”
For produkter med indhold af fluopyram og fluazinam, der er markedsført, er der givet en længere frist for salg og afvikling på hhv. 6 måneder for salg og efterfølgende 9 måneder til anvendelse. Til grund for denne afgørelse er vurderet på, at der ikke er fuldgode alternativer. De resterende produkter har fået en kort afviklingsfrist på kun 6 måneder.
Store konsekvenser for bekæmpelse af kartoffelskimmel og kartoffelbladplet
Aktivstoffet fluazinam (Shirlan Ultra m.fl.) er essentielt ved forebyggelse af kartoffelskimmel. Særligt i kartoffeltyper med lang vækstsæson, som chips-, pommes frites- og stivelseskartofler, anvendes fluazinam i et sprøjteprogram med flere behandlinger i kombination med andre aktivstoffer med både kurativ og forebyggende effekt. For de øvrige typer af kartofler vil der også være tab som følge af manglende effektiv bekæmpelse af kartoffelskimmel. Værst er det for kvaliteten af læggekartofler, der er grundlaget for næste års avl. Der er derfor store kvalitetskrav til læggekartofler både til eksport og hjemmemarked.
Når fluazinam udgår af sprøjteprogrammet, vil det få store erhvervsøkonomiske konsekvenser for kartoffelerhvervet og følgeindustrien, da der ikke findes godkendte alternativer, og det dermed ikke er muligt at udføre en effektiv forebyggelsesstrategi mod kartoffelskimmel.
I Danmark er der meget få godkendte svampemidler til rådighed til forebyggelse af kartoffelskimmel. Ved en utilstrækkelig bekæmpelse vil der være stor risiko for kraftige angreb og dermed en accelereret udvikling af fungicidresistens overfor de tilbageværende midler.
Aktivstoffet fluopyram (Propulse, PRO-Tector) anvendes mod kartoffelbladplet. Der er ingen alternativer til fluopyram med tilstrækkelig effekt, som kan indgå i en strategi med difenoconazol. Forbuddet mod Propulse vil derfor fører til et mindre men betydende udbyttetab.
SEGES Innovation, forskere, forædlere og kartoffelbranchen er derfor i fællesskab i gang med at afsøge mulighederne for at omstille til nye løsninger. På kort sigt er der speciel fokus på test af alternative kemiske og biologiske midler, der kan substituere brugen af både fluazinam og fluopyram.
På længere sigt vil der være fokus på forædling, afprøvning og opformering af nye og mere robuste sorter med flere resistensgener overfor speciel kartoffelskimmel. Der kan være en mindre forskel i sorters modtagelighed overfor kartoffelbladplet, men der er ingen kendte resistensgener, som er knyttet til kartoffelbladplet. Resistensforædling er derfor vanskelig.
Hvis der er kartoffelskimmel i marken, er der stor risiko for, at der selekteres for nye aggressive skimmelisolater. Sorter med få resistensgener skal derfor kombineres med et minimum af svampemidler for at fastholde effekten af både resistensgener i planten og virkningen af svampemidler. Der arbejdes derfor med at udvikle og tilpasse dyrkningssystemer, som holder smittetrykket lavt, ikke blot i marken men i hele landet, så risikoen for mutation og opformering af aggressive skimmelisolater også forbliver lav.
Den enkelte avler skal i samarbejde med deres rådgiver og aftagervirksomhed af stivelseskartofler vurdere på muligheder for at imødegå tab og opretholde sine forpligtigelser.
Fluopyram i korn, raps, majs og frøgræs
Produkterne Propulse SE250 og PRO-Tector anvendes i korn korn, frøgræs, raps, majs og kartofler. I korn mistes to væsentlige midler, idet de anvendes til bekæmpelse af septoria i hvede samt bladplet- og skoldplet i byg. Det vil være forbundet med et udbyttetab ligesom den allerede udbredte resistens mod de tilbageværende midler vil øges. I majs, raps og frøgræs viser forsøg, at der er fuldgode alternativer, men det er altid bekymrende, når antallet af tilgængelige aktivstoffer indskrænkes, da det påvirker resistensforebyggelsen. Propulse var ansøgt om regulær godkendelse i sukkerroer mod bladsygdomme, da den øger udbyttet ved svampebekæmpelse. Da godkendelsen nu ikke kan opnås, mistes muligheden for et vigtigt svampemiddel i sukkerroer.
16 produkter også forbudt
Miljøstyrelsen har også udsendt forbud mod 16 produkter. Disse produkter har ikke været solgt og markedsført i Danmark eller Miljøstyrelsen har vurderet, at der er fuldgode alternativer i de afgrøder, hvori produkterne har været godkendt. Der er for disse produkter givet en kort udfasningsperiode til udgangen af 2025, hvorefter der er forbud mod opbevaring og anvendelse.
Yderligere afgørelser afventer
Der er flere produkter, som tilhører gruppen af PFAS-pesticider. Miljøstyrelsen har meddelt, at man stadig er i gang med sagsbehandling af disse produkter. Derfor forventes først en afgørelse efter august 2025. Så længe sagsbehandlingen ikke er afsluttet, kendes ikke konsekvenserne for disse produkter. De andre produkter, som der i dag er udmeldt forbud for – bortset fra fluazinam-produkterne – indeholder de samme aktivstoffer som dem, der stadig mangler at blive behandlet.