Økonomi og ledelse

Slik eller vin fra Tyskland? – så husk afgifterne

Når du skal købe julegaver til medarbejderne eller købe ind til firmajulefrokosten, kan det være fristende at køre en tur til Tyskland for at hente chokolade, slik, vin eller spiritus. Det er nemlig ofte billigere end her i Danmark.
Det kan dog hurtigt blive lige så dyrt og mere besværligt at hente varerne i Tyskland, fordi der skal betales punktafgifter i Danmark af mange af varerne.

Skal du betale punktafgifter?

Når du normalt kører til Tyskland og handler f.eks. slik, øl og vin, tænker du nok, at du uden videre må tage med hjem til eget forbrug, uden at der skal betales afgifter til den danske stat. Det er også rigtigt – der findes endda vejledende mængder for, hvor meget man må tage med hjem til eget forbrug. Eksempelvis må man tage 110 liter øl med hjem til eget private forbrug.

Men det gælder kun ens eget og husstandens private forbrug. Køber man varer til virksomheden, f.eks. til julefrokost eller julegave til medarbejderne, skal man faktisk

betale punktafgifter fra første vare. Det gør varerne dyrere, og det er mere besværligt – og det fjerner måske endda fordelen ved at køre syd for grænsen.

Sådan betaler du punktafgifter

Virksomheder, der fremstiller eller jævnligt køber punktafgiftspligtige varer i udlandet, er registreret hos Skattestyrelsen og indberetter og betaler afgifterne månedligt. Køber du kun afgiftspligtige varer i udlandet sjældent – f.eks. op til jul, skal du ikke registreres på samme måde som fremstillere eller faste importører. Du skal kontakte Skattestyrelsen og forhåndsanmelde forsendelsen før du henter varerne. Dette gøres via blanket 29.101, som kan findes på skat.dk. Du vil så blive bedt om at indbetale afgiftsbeløbet på forhånd. Hvis du køber alkoholholdige drikkevarer eller tobak, er der også særlige regler om forsendelse, der skal overholdes, da disse områder er underlagt EU-regler. Der skal laves et særligt ledsagedokument til transporten. Det sker normalt elektronisk via Skattestyrelsens hjemmeside.

Hvad er punktafgifter?

Punktafgifter er kort fortalt en indirekte forbrugsskat, som findes på bl.a. en lang række forbrugsvarer. Det kan ofte være varer, hvor staten har et ønske om at mindske befolkningens forbrug, og derfor forhøjer prisen ved afgifter. F.eks. af hensyn til befolkningens sundhed. Nå ja, og så af hensyn til penge i statskassen.

Der findes punktafgifter på mange forskellige varer i Danmark – nogle mere logiske end andre. Op til den søde juletid kan f.eks. fremhæves afgift på chokolade, slik, kaffe, vin, øl, spiritus og tobaksvarer. Mange gange varer, som virksomheder giver i julegave til medarbejderne eller køber ind til firmajulefrokosten.

Hvad skal du betale i punktafgifter?

Hvor meget du skal betale i punktafgifter, udregnes normalt ud fra satser pr. kg eller liter produkt. F.eks. koster slik og chokoladevarer 25,97 kr. pr. kg, mens brændt kaffe koster 7,67 kr. pr. kg.

Normal rød- eller hvidvin med en alkoholprocent på mellem 6 og 15 %, koster 8,44 kr. pr. 75 cl flaske, mens en flaske spiritus på 70 cl med en alkoholprocent på 40, koster 42 kr. i afgift.

En anden afgift, der ofte har været relevant omkring juletiden, nemlig nøddeafgiften, er helt afskaffet pr. 1. januar 2020.

Alle gældende afgiftssatser kan findes på Skatteministeriets hjemmeside: SKM.dk.

Vil du vide mere?