Økologi, Kvæg, Planter

Stort potentiale i økologiske foderroer

Optimering af sortsvalg samt udvikling af en 100 procent mekanisk ukrudtsbekæmpelse kan øge dyrkningspotentialet for økologiske foderroer.

Økologiske foderroer har et stort udbytte potentiale og en unik foderværdi for husdyr, som er med til at give dem en stor agronomisk værdi, fortæller specialkonsulent Frank Oudshoorn, SEGES Økologi.

På trods af det store potentiale er der stadig en del udfordringer med fremspiringsprocenten af roerne og ukrudtsbekæmpelse i de økologiske roemarker. Ukrudtstrykket medfører lavere udbytter, og selv med 4-5 radrensninger er der meget ukrudt tilbage mellem planterne. Der er derfor stadig behov for håndlugning eller hakning, hvis markerne skal holdes rene.

Udfordring har været diskuteret af cirka 20 konsulenter, forskere og landmænd hos Jysk Landbrugsrådgivning i Esbjerg. Workshoppen blev arrangeret af Frank Oudshoorn og var en del af projektet Optimek (Optimering af mekanisk ukrudtsbekæmpelse).

Som et billede på udfordringerne i økologiske foderroer, begyndte workshoppen hos Jysk Landbrugsrådgivning sidste år med en markvandring hos Esben Møller Xu. Roemarken var tilsået med sorten Beretta, som havde haft en dårlig fremspiring

Som et billede på udfordringerne i økologiske foderroer, begyndte workshoppen hos Jysk Landbrugsrådgivning sidste år med en markvandring hos Esben Møller Xu. Roemarken var tilsået med sorten Beretta, som havde haft en dårlig fremspiring. (Foto: Inger Bertelsen, SEGES Økologi)

Omhu med såning af økologisk sukkerroer

Under mødet blev deltagerne enige om, at foderroer kan blive en meget interessant afgrøde som foder i økologiske kvægbedrifter, hvis sorterne har et stort bladareal og en bred bladstilling.
Et stort bladareal og bred bladstilling giver stor konkurrence mod ukrudtet og supplerer det helt afgørende, at man finder en mekanisk løsning på ukrudtsbekæmpelse mellem og i rækkerne.

Som altid ved roedyrkning er det helt afgørende, at såbedstilberedningen og såningen bliver helt perfekt. Flere af de økologiske landmænd, der deltog i workshoppen hos Jysk Landbrugsrådgivning, stod med den udfordring, at store mængder ukrudt spirede frem sammen med roerne. Ukrudtet er derfor den primære udfordring, så roerne ikke udkonkurreres.

Ifølge Esben Møller Xu har sorten Beretta til venstre en stejlere bladstilling og en dårligere fremspiring end sorten Coridon til højre

Ifølge Esben Møller Xu har sorten Beretta til venstre en stejlere bladstilling og en dårligere fremspiring end sorten Coridon til højre. (Foto: Inger Bertelsen, SEGES Økologi)

Sædskiftet vigtigt

De deltagende landmænd, forskere og rådgivere konkluderer dog, at der er mange muligheder for at optimere ukrudtsbekæmpelsen. Her er sædskiftet et fokusområde. Forskellige afgrøder konkurrerer forskelligt med de forskellige ukrudtsarter. Det er derfor vigtigt at have en god plan for sædskiftet, hvor der veksles mellem vårsæd og vintersæd, og hvor der er plads til et til to år med kløvergræs, som sænker ukrudtstrykket.

I den etablerede roemark blev ukrudtsbrænding og rækkedampning før fremspiring, meget tidlig radrensning, præcisionssåning og steril kompost eller sand som dæklag på sårækkerne nævnt som mulige løsninger.

Indenfor erhvervet er der også et stort ønske om en 100 procent mekanisk ukrudtsbekæmpelse. Ifølge deltagerne på workshoppen, så vil det kunne lade sig gøre, hvis roerne opnår et solidt forspring, der gør mekanisk lugning muligt.
Forbedret kamerastyring på lugerobotterne og præcisionsbrænding lige efter fremspiringen er også løsninger som videreudvikles i 2016.

Som det ser ud i dag, findes der ikke en oversigt over roesorter, som klassificerer dem i forhold til for eksempel fremspiringsevne eller bladareal og bladstilling. Økologiske sortsforsøg, international erfaringsudveksling og en national kuldetest og vitalitetstest kan være med til at afgøre, hvilke sorter der lever op til ønskerne om en god fremspiring, brede blade og en høj tørstofprocent, og hvad man skal være opmærksom på ved dyrkning af foderroer.

Dyrkningsråd for økologiske foderroer

  • Sørg for en jævn og fast jord
  • Den optimale sådybde er to centimeter
  • Det udsåede plantetal skal ligge mellem 100.000–150.000 pr. hektar
  • Så når vejret er varmt og stabilt
  • Reaktionstallet skal være rigtigt i forhold til jordtypen
  • Falsk såbed, når jorden tillader det

Kilde: Seges Økologi

Emneord

Vil du vide mere?

Støttet af