Økonomi og ledelse

Coronasmitte – og to veje til at undgå den

Coronavirus er her stadig og små smitteudbrud dukker af og til op. Læs her om to veje som kan begrænse risikoen for smitte med COVID-19 på din bedrift.

En person, der er smittet med COVID-19 virus, kan smitte andre. Smitteveje for COVID-19 er via små dråber med virus fra den smittedes næse og svælg. Når dråber nyses eller hostes over på andre personer, der optager virus via øjenslimhinden eller ved indånding af de små dråber, overføres smitten med Coronavirus. 

Smitten kan også overføres ved, at den smittede får virus på hænderne. 
Når den smittede rører ved flader, håndtag, kontakter og lignende afsættes virus her. Andre personer, der rører ved de samme flader, får virus på sine hænder og det overføres til luftvejene, hvis man gnider sig i øjnene eller stryger sig om mund eller næse.

Sådan begrænser du smitte med Coronavirus

Heldigvis kan risikoen for at en smittet person smitter videre begrænses. 
Først og fremmest skal en person med symptomer holde sig hjemme og ikke komme på arbejde før symptomerne er vel overstået. 
Men det er også helt normalt, at man kan være smittet uden at være syg og så alligevel smitte videre. Og det er her, de generelle anbefalinger for at undgå smitte er gode at følge. 

Dråbesmitten begrænses ved at holde afstand. Mindst en meter. Men udfører man fysisk hårdt arbejde, hvor man puster meget, så skal afstanden være mindst to meter. Du kan se mere om, hvordan man kan undgå dråbesmitte i fakta-arkene nederst på siden.

Undgå kontaktsmitte med Coronavirus

For at undgå kontaktsmitten er det vigtigste at opretholde en konstant god håndhygiejne. 
Man kan bruge håndsprit jævnligt, men ved arbejde i de såkaldte grønne erhverv bliver hænderne ofte beskidte. Derfor kan det i mange tilfælde være bedre at vaske hænderne grundigt og hyppigt. 

Det er også vigtigt at rengøre alle kontaktflader hyppigt. Selv ved en god håndhygiejne vil der være risiko for, at virus afsættes på dørhåndtag, kontakter, gelændere og andre steder der berøres ofte. 

I fakta-arket om kontaktsmittet herunder kan du se flere gode råd til undgå denne smitte. 

Husk, at COVID-19 er her endnu og resulterer i sygdomsudbrud fra tid til anden. 
Gå derfor jeres procedurer igennem som beskrevet på bagsiden af nedenstående faktaark og se efter, om der skal strammes op hist og her.   

Vil du vide mere?

Støttet af