Grise

Syv protein- og fem aminosyreniveauer i foder til slagtegrise

Resumé

Meddelelse 1262: Slagtegrise opnår høj produktivitet på høje protein- og aminosyreniveauer i foderet. De nuværende slagtegrisenormer er tæt på økonomisk optimum med femårs gennemsnitspriser, men det optimale niveau for den enkelte bedrift afhænger af de gældende prisforhold. 

Der er gennemført en afprøvning med 35 forsøgsgrupper omfattende ca. 5.800 grise, hvor der ved syv proteinniveauer blev tildelt stigende mængder af frit lysin, methionin, treonin, tryptofan og valin i fem niveauer. Foderet varierede fra 95-154 gram fordøjeligt protein pr. FE og fra 6,0-12,3 gram fordøjeligt lysin pr. FEsv.

Der blev opnået forbedret daglig tilvækst, kødprocent og foderudnyttelse helt op til de højeste protein- og aminosyreniveauer, dog var der kun lille forbedring i daglig tilvækst over ca. 122-130 gram fordøjeligt protein og ca. 8,4-8,9 gram fordøjeligt lysin pr. FEsv. Det skyldtes en lidt lavere foderoptagelse ved de højeste niveauer af protein og tilsatte aminosyrer. 

Der var – ligesom hos smågrise – positiv effekt af ekstra tilsat lysin, methionin, treonin, tryptofan og valin, og dermed klarer grisene sig fint med 5-10 % mindre leucin, isoleucin og histidin i forhold til lysin end foreskrevet i den internationalt anvendte aminosyreprofil, som kaldes Idealprotein. 

I unggriseperioden fra ca. 31-66 kg blev den bedste foderudnyttelse opnået ved de højeste protein- og aminosyreniveauer (2,03 FEsv pr. kg tilvækst), og højeste gram daglig tilvækst (1.037 gram) blev opnået ved ca. 136 gram fordøjeligt protein og 10,7 gram fordøjeligt lysin pr. FEsv.

Antallet af diarrébehandlinger steg med stigende proteinniveau ud over ca. 110 gram fordøjeligt pr. FEsv, men der var ingen effekt af protein- eller tilsat aminosyreniveau på dødelighed. Der var ligeledes ingen effekt af niveauet af frie aminosyrer på antal diarrébehandlinger, hvilket var lidt overraskende, da ekstra frie aminosyrer kan sænke antallet af diarrébehandlinger hos smågrise.

Det laveste niveau af protein (95-96 gram fordøjeligt protein pr. FEsv) i kombination med de to laveste aminosyreniveauer medførte statistisk sikkert øget forekomst af hale- og ørebid i forhold til grupper med højere proteinindhold og grupper, hvor der blev tilsat mindst 11 % mere af de fem frie aminosyrer i forhold til de øvrige aminosyrer, end den internationalt anvendte aminosyreprofil angiver. 

Det vil sige, at hos polte, hvor det kan være ønsket at begrænse væksthastigheden med lavproteinfoder, kan 11 % ekstra aminosyretilsætning reducere eventuel forekomst af hale- og ørebid. Daglig tilvækst vil stige ca. 36 gram pga. de ekstra aminosyrer, hvilket skal ses i forhold til en stigning på 44 og 85 gram daglig tilvækst med henholdsvis 103 og 112 gram fordøjeligt protein pr. FEsv.

Stigende tildeling af protein og aminosyrer øger foderprisen, hvilket betyder, at det økonomisk optimale niveau er betydeligt under det niveau, der giver bedst foderudnyttelse, daglig tilvækst og kødprocent. Det økonomisk optimale niveau afhænger af priser på proteinfodermidler, korn, de tilsætbare aminosyrer, grisekød og prisen på N i handelsgødning, samt i hvor høj grad værdien af kvælstof i gyllen kommer griseproducenten til gode. 

De aktuelle normer er tætte på det økonomisk optimale niveau af protein og aminosyrer i denne afprøvning ud fra gennemsnittet af de sidste fem års priser, men den enkelte bedrifts optimum afhænger af, hvilke prisforhold der gælder for bedriften. 

Resultaterne fra denne afprøvning vil blive brugt til løbende tilpasning af normer til ung- og slagtegrise til de aktuelle priser.

Vil du vide mere?

Støttet af