Resumé
Betydningen af alge- og ærteprotein som erstatning for soja i foder til økologiske kyllinger for produktionsresultater, dyrevelfærd og klimaaftryk blev undersøgt i praktiske forsøg. Læs om resultaterne i rapporten nedenfor.
Forsøget undersøgte alge- og ærteprotein som mulige erstatninger for sojaprotein til økologiske slagtekyllinger. Et kontrolleret forsøg blev gennemført med tre forskellige foderblandinger:
- Kontrol med soja som primær proteinkilde
- Mikroalgen Scenedesmus sp. og ærteprotein som erstatning for sojaprotein
- Ærteprotein som erstatning for sojaprotein. Kyllingernes produktivitet og dyrevelfærd blev målt i forsøgsperioden ud fra foder-optagelse, tilvækst, levende vægt, foderudnyttelse, dødelighed, trædepude- og fjerdragt tilstand.
Forsøgsfoderet påvirkede ikke slagtekyllingernes velfærd negativt baseret på dødelighed, trædepuder og fjerdragt, hvilket tydede på potentielle sundhedsmæssige fordele ved forsøgsfoderet.
Klimapåvirkningen syntes at være reduceret ved brug af alge-ærteprotein i foderet sammenlignet med kontrollen, når effekten af direct Land Use Change (dLUC) blev medregnet. Dog steg klimapåvirkningen, når dLUC blev udeladt.
Slagtekyllingerne havde en god produktivitet og velfærden blev ikke påvirket negativt, og det var muligt at sænke klimaaftrykket.
Det indikerer, at erstatning af sojaprotein med lokalt produceret alge- og ærteprotein har potentiale for økologiske slagtekyllinger, da produktiviteten og velfærden viste en tendens til forbedring.
Vil du vide mere?
Emneord