Økonomi og ledelse, Kvæg

Case: Mælkeproducent bruger netværk til at udvikle sin landbrugsbedrift

Man skal bruge sit netværk for at udvikle sig personligt og for at udvikle sin bedrift, mener mælkeproducent Jacob Seiger Stensig.

Siden mælkeproducenten Jacob Seiger Stensig tilbage i 2012 overtog gården Store Blæsbjerg vest for Holstebro, har det været vigtigt for ham at bruge og dyrke sit netværk.

Det er blandt andet sket gennem et strategiforløb, som han sammen med 10 andre landmænd har gennemført i samarbejde med SEGES. Han har også deltaget i et ledelsesnetværk med fokus på at udvikle deltagernes kompetencer som direktører i egen virksomhed. Den 38-årige landmand er ikke i tvivl om, hvad der virker bedst for ham rent netværksmæssigt. 
- Det, der har givet mig allermest værdi, er netværk med et klart defineret formål, hvor alle deltagerne opnår et højt niveau af fortrolighed. Her rykker det, siger Jacob Seiger Stensig.

Billede 1

Ledelsesnetværk er vigtig del af udvikling

For Jacob Seiger Stensig har deltagelsen i et ledelsesnetværk været en vigtig del af den udvikling, han har været igennem som landmand. 
- Mit mindset og fokus har ændret sig en hel del. Da jeg overtog bedriften i 2012, knoklede jeg bare derudaf. Nogle gange 18 timer om dagen syv dage om ugen. Men det har ændret sig i takt med, at jeg har fået mere erfaring og har bygget min virksomhed op, så medarbejderne har ansvaret på staldgangen. I processen har det gjort en stor forskel, at jeg har fået sparring fra andre landmænd, forklarer Jacob Seiger Stensig.

Udover de specialiserede netværk er der også flere andre netværk, som har betydet meget for Jacob Seiger Stensig.
- Jeg har blandt andet en række rådgivere, som jeg bruger rigtigt meget. Dem trækker jeg på, hvis jeg brug for sparring på både stort og småt på bedriften, og jeg anser dem tit for at være en del af mit netværk, udover at de selvfølgelig er mine rådgivere, siger han.

Erfa-grupper med landmænd

Han mødes også med andre landmænd i erfa-grupper på kryds og tværs. Her er det dog mest de kvægfaglige overvejelser, der bliver vendt, og det er stadig højere grad de ledende medarbejdere på bedriften, som sendes afsted. Men værdien er der stadig, og i grupperne har Jacob Seiger Stensig i tidens løb både givet og fået en del sparring.
- Eksempelvis skulle jeg på et tidspunkt skifte fra et mærke af malkerobotter til et andet, og det var en stor beslutning og investering. Jeg har efterfølgende delt mine erfaringer med landmænd i samme proces og med landmænd, som har skullet tage et endnu større spring fra en malkestald til malkerobotter, og det har givet meget, siger han. 

Sparringspartnere i andre brancher 

I sit netværk har den vestjyske landmand desuden en række venner og bekendte i lignende stillinger, der er vigtige sparringspartnere, selvom de ikke har noget med landbruget at gøre. 
- Når man snakker med andre virksomhedsledere rundt omkring, går det op for én, at selvom man lever af at producere mælk og afgrøder på marken, står man over for mange af de samme udfordringer som i andre brancher. Ledelse er ikke så forskelligt i landbruget og i andre virksomheder, slutter Jacob Seiger Stensig.

Vil du vide mere?

Støttet af