Hidtil har der været regler i husdyrbrugloven § 55, stk. 2 og 3 om inddragelse af offentligheden. Disse bestemmer er nu ophævet og flyttet til husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen.
§ 60 viderefører den hidtidige retstilstand. Dog har reglerne til formål at tydeliggøre kommunens
forpligtelser og den proces, som inddragelse af offentligheden, berørte myndigheder og berørte stater i overensstemmelse med VVM-direktivet, omfatter.
§ 60, stk. 1 og 2 - information til offentligheden
Bestemmelsen fastslår, at høring skal gennemføres tidligt og effektivt i beslutningsprocessen ved offentlig annoncering eller ved andre egnede midler og senest så snart de oplysninger, som høringen skal omfatte, med rimelighed kan gives. Bestemmelsen angiver desuden de oplysninger, som kommunen skal give adgang til i forbindelse med høringen.
Bestemmelserne erstatter husdyrbrugloven § 55, stk. 2.
§ 60, stk. 3 - høring med mulighed for at afgive kommentarer og stille spørgsmål
Bestemmelsen fastsætter de nærmere rammer for, hvornår kommunen skal sikre, at den relevante kreds høres med henblik på at afgive kommentarer og stille spørgsmål.
Af bestemmelsen følger det, at berørte myndigheder skal inddrages, før kommunen træffer en afgørelse efter § 4, stk. 4, nr. 3, dvs. afgørelse om miljøkonsekvensvurdering af ansøgninger omfattet af § 16 a, stk. 4 og § 16 b, i husdyrbrugloven.
Kommunen skal desuden inddrage offentligheden, berørte myndigheder og berørte stater ved afgrænsningen af miljøkonsekvensrapportens indhold, og før myndigheden afgiver en udtalelse efter § 4, stk. 11. (Efter § 4, stk. 11 skal kommunen på anmodning fra ansøger afgive en udtalelse om, hvor omfattende og detaljerede de oplysninger, som skal fremlægges i miljøkonsekvensvurderingsrapporten, skal være).
Endelig skal offentligheden, berørte myndigheder og berørte stater inddrages i den ansøgning og miljøkonsekvensrapport, som ansøger har fremlagt, jf. § 4, stk. 1-4, før der træffes afgørelser om godkendelser og tilladelser efter husdyrbruglovens §§ 16 a og 16 b.
§ 60, stk. 4 - adgang til oplysninger i forb. med afgrænsningen af miljøkonsekvensrapportens indhold og før myndigheden afgiver en udtalelse efter § 4, stk. 11
Bestemmelsen fastsætter, at kommunen – i forbindelse med høring af offentligheden, berørte myndigheder og berørte stater om afgrænsning af miljøkonsekvensrapportens indhold, jf. § 60, stk. 3, nr. 2 – skal sikre, at der gives adgang til ansøgningen og eventuelle supplerende oplysninger, herunder miljøoplysninger, rapporter mv.
§ 60, stk. 5 - adgang til oplysninger i forb. med høring over ansøgning og miljøkonsekvensrapportens indhold og før myndigheden træffer afgørelse om godkendelse eller tilladelse efter husdyrbruglovens §§ 16 a og b
Bestemmelsen fastsætter, at kommunen – i forbindelse med høring af offentligheden, berørte myndigheder og berørte stater over ansøgning og miljøkonsekvensrapport som ansøger har frem-lagt, jf. § 4, stk. 1-4, jf. § 60, stk. 3, nr. 3 – skal sikre adgang til hhv. ansøgningen, miljøkonsekvensrapporten, eventuelle supplerende oplysninger, herunder miljøoplysninger, og rapporter mv. og ud-kast til afgørelse om tilladelse.
§ 60, stk. 6 - tidsfrister
Bestemmelsen fastsætter rammerne for de tidsfrister, som kommunen skal fastsætte for de enkelte led i offentlighedsprocessen.
Kommunen skal fastsætte en passende tidsfrist for høring af de berørte myndigheder og stater under hensyntagen til projektets art, kompleksitet, placering og dimensioner samt med henblik på at sikre effektiv deltagelse.
Fristen for høring over afgrænsningen af miljøkonsekvensrapportens indhold kan mindst fastsættes til 14 dage. Fristen for høring over miljøkonsekvensrapporten kan mindst fastsættes til 30 dage.
Kommunen skal fastsætte tidsfristerne på baggrund af en konkret vurdering i hver enkelt sag.
Bestemmelserne erstatter husdyrbrugloven § 55, stk. 2 og viderefører dermed den hidtidige retstilstand.