Case: Sund fornuft sikrer høj smittebeskyttelse på bedriften
Mælkeproducent Peter Just fra Struer deler sine erfaringer med smittebeskyttelse og inspirerer kollegaer til enkle, effektive løsninger.
Mælkeproducent Peter Just fra Struer deler sine erfaringer med smittebeskyttelse og inspirerer kollegaer til enkle, effektive løsninger.
Smittebeskyttelse er en central udfordring for moderne mælkeproducenter. Peter Just, der driver en besætning på 350 køer ved Struer, har truffet klare valg for at sikre sin besætning mod smitte. Med planer om at udvide bedriften kræves ikke bare plads, men også skarpt fokus på hygiejne og smittebeskyttelse.
"Vi har valgt at holde vores besætning samlet som en lukket enhed. Det betyder, at vi ikke køber dyr ind udefra. På den måde reducerer vi risikoen for at få sygdomme ind," forklarer Peter Just.
"Vi har opdelt gården, så foderet ligger på den ene side og gyllen på den anden. Vi har planlagt, at gyllevogne kører ad separate ruter og kommer aldrig tæt på fodervognen," siger han.
To indkørsler skal sikre, at trafikken holdes adskilt. "På den ene side af læhegnet skal fodervognen køre, mens gyllevognen holder sig på asfaltvejen. Det er en simpel løsning, men den har stor betydning," forklarer Peter Just.
På gården er der klare regler for alle besøgende. "Dem, der skal ind i staldene, bruger vores fodtøj og overtrækstøj. Det er en lille indsats, men det gør en stor forskel for at holde smitte ude," siger Peter Just.
Klovbeskæring har tidligere været en kilde til bekymring.
"Når klovbeskæreren kommer, bringer de en boks med udstyr ind i stalden. Vi overvejer at investere i en klovbeskæringsboks, så deres arbejde kan foregå uden for staldene. Det vil reducere risikoen markant,"
påpeger han.
Peter Just.
Peter Just finder inspiration i griseproduktionen, hvor smittebeskyttelse er en fast del af driften.
"Griseproducenterne er virkelig dygtige til at sikre deres ejendomme mod smitte. Deres systemer for hygiejne og isolation er noget, vi kan lære meget af," siger han.
Ifølge Peter Just behøver smittebeskyttelse hverken at være dyrt eller kompliceret. "Vi sørger for at holde rent og stiller altid spørgsmål til besøgende om, hvor de har været, før de kommer ind. Folk forstår godt, at vi gør det for at beskytte vores besætning," fortæller han. Også når der sælges dyr, tages der forholdsregler.
"Kvæg og kalve bliver læsset på kreaturvogne og kørt væk fra staldene, så vi undgår unødvendig trafik tæt på dyrene. Så henter vognmanden dyrene et sted, hvor der ikke er nogen risiko," forklarer han.
Med udvidelsesplanerne følger øget fokus på logistik og plads til flere kalve.
"I og med vi har valgt ikke at købe dyr ind, skal vi lave flere kalve selv. Vi får flere kalve til foråret og arbejder allerede på at sikre, at vi har plads og procedurer, der matcher de krav, det medfører," siger Peter Just.
Han understreger, at smittebeskyttelse vil forblive en prioritet, uanset hvilke udfordringer, der måtte opstå.
"Vi tager små skridt, men de gør en stor forskel for vores besætnings sundhed og vores økonomi," siger han. Peter Justs erfaringer viser, hvordan en strategisk tilgang til smittebeskyttelse kan give ro i driften og inspirere andre til at prioritere sundhed og sikkerhed.
”Det bedste er, at det overhovedet ikke er raketvidenskab. Man skal bare huske at tænke over smittebeskyttelse, når man går sine rutiner igennem, så kommer man langt,” understreger han.