Planter

Effekt af såtidspunkt af efterafgrøder på kvælstofoptagelse og -udvaskning

SEGES Innovation har siden 2012 udført en række markforsøg og undersøgelser med måling af kvælstofoptagelse i efterafgrøder. Målingerne er foretaget både i markforsøg og i marker med efterafgrøder etableret af landmænd.

Der er målt i forskellige efterafgrødearter og i efterafgrøder med forskellige såtidspunkter. Der forligger nu over 300 målinger af biomasse og kvælstofindhold i overjordisk biomasse.

Ud over biomassemålinger er der i mange af forsøgene målt N-min i efteråret. 

Foruden SEGES Innovations forsøg har Aarhus Universitet i perioden 2018-2020 gennemført 5 såtidsforsøg i Foulum og Havrisvej (Hansen og Thomsen, 2021[1]), og her er også målt kvælstofudvaskning i 3 af forsøgene.

SEGES Innovation har gennemført en analyse af de 2 datasæt med fokus på sammenhængen mellem såtidspunkt af efterafgrøden og henholdsvis kvælstofoptagelse, kvælstofudvaskning og N-min. Såtidspunktet er i analysen grupperet i 5 perioder a 5-7 dage jævnt fordelt hen over august måneden.

Effekt af efterafgrødeart på kvælstofoptagelse

I de gennemførte forsøg indgår forskellige arter og blandinger af efterafgrøder. Der er fortaget en gruppering efter blandinger, der indeholder kvælstoffikserende planter (kan også indeholde korsblomstrede), blandinger der indeholder korsblomstrede (men ingen kvælstoffikserende planter), honningurt i ren bestand, kornarter inklusive spildkorn samt andre græsser (se tabel 1). 

Tabel 1.

Gruppe Arter og blandinger
Kvælstoffikserende og blandinger (Kvælstoffikserende planter og blandinger der indeholder disse) Bælgplanter (blanding)
Kløvergræs
Lupin
Persisk kløver + Stauderug
Fodervikke + Agersennep
Fodervikke + Olieræddike
Vintervikke + Olieræddike
Vintervikke + Vinterrybs
Markært + Vintervikke + Blå Bitterlupin + Oliehør + Foderradis + Grøn rug
Hestebønne + Fodervikke + Honningurt + Katost + Sennep + Havekarse
Blodkløver + Honningurt + Klinte + Boghvede + Havre + Oliehør
Fodervikke + Blodkløver + Alexandrinekløver + Olieræddike + Sandhavre + Honningurt + Boghvede + Oliehør
Korsblomstrede og blandinger (Korsblomstrede planter og blandinger der indeholder disse) Gul sennep
Korsbl. blanding
Olieræddike
Gul sennep + Vårbyg
Olieræddike + Rug
Olieræddike + Honningurt
Vinterraps
Honningurt Honningurt
Græsser Alm. rajgræs
Ital. rajgræs
Kornarter Havre
Ukendt korn
Vinterbyg
Vinterhvede
Vinterrug
Vårbyg + Vinterrug

Arter og blandinger af efterafgrøder, der indgår i de analyserede forsøg gennemført af SEGES Innovation og Aarhus Universitet.

Kvælstofoptagelse i efterafgrøden blev målt i planteprøver, høstet typisk i sen oktober til start november. Høsten af efterafgrøderne var gennemsnitlig 60-80 dage efter såning.

Analysen viser, at kvælstofoptagelsen varierer mellem de forskellige efterafgrødearter og -blandinger. I de analyserede forsøg optager græs, korn og honningurt mindre kvælstof end korsblomstrede eller kvælstoffikserende blandinger (figur 1). Det bør nævnes, at honningurt er etableret noget senere, i perioden 19.-24. august, end det gennemsnitlige såtidspunkt for korsblomstrede- og kvælstoffikserende blandinger, hvilket kan være en del af forklaringen på den lave kvælstofoptagelse. 

De kvælstoffikserende og de korsblomstrede blandinger er sået i perioden 07.-11. august. Såtidspunkter i kornarter er forholdsvis jævnt fordelt mellem perioderne 07.-11. august, 19.-24. og 25.-31. august, hvorfor dette også kan være medvirkende til, at korn falder ud med en lavere kvælstofoptagelse.

Gennemsnitlig optagelse af kvælstof i overjordisk biomasse i forskellige grupper af efterafgrøder uafhængig af såtidspunktet vist i kg N pr. ha

Figur 1. Gennemsnitlig optagelse af kvælstof i overjordisk biomasse i forskellige grupper af efterafgrøder uafhængig af såtidspunktet vist i kg N pr. ha.

Effekt af såtidspunkt på kvælstofoptagelse

På trods af en stor variation i andre faktorer, viser de mere end 300 observationer, at såtidspunktet har stor betydning for optagelsen af kvælstof i overjordisk biomasse uanset art eller blanding. Alle arter og blandinger viser tendens til lavere kvælstofoptagelse ved senere såtidspunkt. Den gennemsnitlige kvælstofoptagelse i marker etableret mellem den 1. og 6. august var 41 kg N pr. ha. Jo senere såtidspunkt jo lavere gennemsnitlig optagelse af kvælstof. 

Ved såning af efterafgrøden efter den 25. august er den gennemsnitlige optagelse mere end halveret i forhold til det tidligste såtidspunkt (figur 2). Det ser også ud til, at der er en relativ stor reduktion i optagelsen ved såning sidst i august. 

Kvælstofoptagelse i overjordisk biomasse; afhængig af såtidspunkt.

Figur 2. Kvælstofoptagelse i overjordisk biomasse; afhængig af såtidspunkt.

Korsblomstrede blandinger er de mest udredte efterafgrøder i Danmark, og derfor er det også med den gruppe, der er gennemført flest forsøg. Effekten af såtidspunkt i de korsblomstrede efterafgrøder ses i figur 3.

Ligesom analysen af alle arter, falder kvælstofoptagelsen med et senere såtidspunkt for de korsblomstrede arter (Figur 3). Også her ses en halvering af den gennemsnitlige kvælstofoptagelse fra såning inden den 06. august hen til såning efter den 25. august.

Kvælstofoptagelse i overjordisk biomasse i korsblomstrede planter og blandinger som efterafgrøde sået til forskellige tidspunkter i august

Figur 3. Kvælstofoptagelse i overjordisk biomasse i korsblomstrede planter og blandinger som efterafgrøde sået til forskellige tidspunkter i august.

I en række af forsøgene blev målet N-min, som et udtryk for den potentielle udvaskningsrisiko. N-min (mineralsk kvælstof) beskriver det planteudnyttelige kvælstof, der findes i rodzonen på prøvetagningstidspunktet. På grund af den høje variation af indbydende faktorer som f.eks. afgrøde, forfrugter og jordtype i de enkelte lokationer er der ingen sikker trend i målt N-min.

Effekt af såtidspunkt af efterafgrøder på udvaskning af kvælstof

Aarhus Universitet har gennemført 3 forsøg, hvor der blev målt udvaskning af kvælstof [1]. Der ses stor forskel i udvaskning mellem årene 2019 og 2020. Udvaskningstallene er markant højere i 2019 end i 2020. Det skyldes primært forskellen i nedbørsmængder mellem årene. 

I forsøgene blev efterafgrøderne sået på 4 forskellige tidspunkter i primo, medio og ultimo august og primo september. Honningurt, havre og olieræddike blev brugt som efterafgrøde.

Analysen viser, at som gennemsnit findes den højeste udvaskning af kvælstof med honningurt som efterafgrøde og dernæst med havre som efterafgrøde. Olieræddike viser de laveste gennemsnitlige udvaskningstal i 2019 og 2020.

Alle arter viser øget udvaskning af kvælstof jo senere såtidspunktet ligger (figur 4). Den observation er uafhængig af året. Med senere såtidspunkt stiger udvaskningen af kvælstof i gennemsnit med 0,7 kg N pr. dag i 2019 og 0,8 kg N pr. dag i 2020. Denne stigning er beregnet hen over de forskellige afprøvede efterafgrødetyper i henholdsvis 2019 og 2020.

Måling af udvaskning af kvælstof i forsøg med såtidspunkter for efterafgrøder ved Aarhus Universitet (Foulum og Havrisvej) i 2019 og 2020.

Figur 4. Måling af udvaskning af kvælstof i forsøg med såtidspunkter for efterafgrøder ved Aarhus Universitet (Foulum og Havrisvej) i 2019 og 2020. 

Referencer
  1. Hansen, E.M. og Thomsen, I.K. 2021. Afrapportering af markforsøg med efterafgrøder samt beregning af kvotereduktion. Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet.

Vil du vide mere?