Planter

Drone og satellitbilleder - Udnyttes markens variation i præcisionslandbruget?

Resumé

I præcisionslandbruget bruges satellit- eller dronebilleder til at vurdere variationen i biomassen hen over marken, hvilket efterfølgende anvendes til at graduere tildelingen af f.eks. gødning eller planteværn. Teknologisk Institut har i samarbejde med SEGES undersøgt, hvor godt afgrødens behov for hjælpestof rammes ved forskellige brugsscenarier.

Ved graduering af f.eks. planteværn er typen af sprøjte afgørende for præcisionen af gradueringen – altså hvor små områder der kan gradueres i. I denne analyse har vi beregnet på 3 forskellige scenarier med følgende arbejdsbredder:

Hele bombredden: I dette scenarie kan sprøjten graduere i en arbejdsbredde på 24 meter, og det antages at længden i kørselsretningen er 3 meter (flere autostyringssystemer kan regulere dosis indenfor 3 meter).

Sektionsopdelt: I dette scenarie kan sprøjten graduere i 3 meter sektioner, hvilket giver mulighed for individuel graduering af hver enkelt sektion. Det antages i analysen at længden i kørselsretning er 3 meter.

Dyseniveau: I dette scenarie kan sprøjten graduere på dyseniveau (0,5 meter pr. dyse), hvilket giver mulighed for individuel graduering af hver enkelt dyse. Det antages i analysen at længden i kørselsretning er 0,5 meter.

Medforfatter: Thomas Nitschke, AgroTech. TNIT@teknologisk.dk

Vil du vide mere?