Mulighed for nødslagtning af slagtekalve
Med de nuværende priser på kalvekød bør du overveje muligheden for nødslagtning, når du har et dyr, som kommer akut til skade.
Med de nuværende priser på kalvekød bør du overveje muligheden for nødslagtning, når du har et dyr, som kommer akut til skade.
Hvis du opdager et dyr med en akut skade, f.eks. med et brækket ben, udskridning og lignende akutte, ikke infektiøse lidelser, skal du hurtigt tage stilling til, hvad der skal ske.
Beslutter du at få dyret nødslagtet, skal du som det første ringe til Fødevarestyrelsen på telefon 72 27 55 55. Herigennem kan du på hverdage i tidsrummet kl. 7-14 få kontakt til en embedsdyrlæge, som kan foretage levendesyn (AM-kontrol), overvære aflivningen samt attestere at slagtningen er foretaget korrekt. Få med det samme oplyst, hvad det koster at få foretaget AM-kontrollen.
Tjek også hvilket slagteri eller slagtehus, der i dit område kan foretage nødslagtning og hvordan transporten til slagteriet kan foregå.
Embedsdyrlægen vil undersøge det tilskadekomne dyr og vurdere, om det er slagteegnet. Vær opmærksom på, at skaden maksimalt må være 24 timer gammel.
Vagtembedsdyrlægen skal overvære skydning og afblødning af dyret. Herefter skal det transporteres til slagteriet inden for 2 timer efter aflivning.
Ved at nødslagte en ungtyr, som er kommet akut til skade, vil du spare udgift til DAKA, opnå slagtepræmie og få fuld notering for slagtekroppen (minus koncept tillæg). Til gengæld får du en regning for levende syn, du skal betale et nødslagtningsgebyr til slagteriet og der er udgift til transport til slagteriet.
Emneord