
Ekstra protein før kælvning gav højere ydelse først i laktationen
Et fordringsforsøg med ekstra protein i Close-Up-perioden resulterede I højere EKM-ydelse de første 4 uger af laktationen og kan måske spare protein i hele laktationen.
Et fordringsforsøg med ekstra protein i Close-Up-perioden resulterede I højere EKM-ydelse de første 4 uger af laktationen og kan måske spare protein i hele laktationen.
Tildeling af ekstra protein til goldkøerne 3 uger før kælvning øgede foderoptagelsen i perioden og resulterede i knap 4 kg ekstra EKM de første 4 uger af laktationen. Samtidigt blev mængden af råmælk reduceret, men havde en højere koncentration af protein. Det er resultatet af et fodringsforsøg, foretaget af SEGES Innovation og Aarhus Universitet. Forsøget blev udført på Danmarks kvægforskningscenter.
Baggrunden for forsøget er kvægbrugets forpligtelse til - ifølge EU's NEC-direktiv - at reducere ammoniak-emissionen, hvoraf en stor del stammer fra overskydende foderprotein. Og mange danske kvægbesætninger bliver overforsynet med protein, formentligt i håb om en produktionsfremmende effekt - og det har bidraget til et overforbrug af proteinfodermidler. Og jo mere protein der er i foderet, jo større er ammoniak-emissionen.
Derfor ville det være en klar fordel, hvis det samlede proteinforbrug kan holdes nede ved at opnå en langtidseffekt af ekstra proteintildeling i en kortere periode, f.eks. op til kælvning, for derefter at opnå en besparelse af protein igennem laktationsperioden.
Samtidigt er det kendt, at køer er mere modtagelige over for sygdomme omkring kælvning, og derfor er et stærkt immunforsvar vigtigt. Og netop immunforsvaret bruger store mængder aminosyrer fra protein. Derfor er tildelingen af ekstra protein i Close-Up-perioden også en stor fordel på den konto.
Foderrationen i forsøget var mere koncentreret end de Close-Up rationer, der traditionelt anvendes ved fase-fodring af goldkøer. Den ekstra AAT kom fra majsgluten 60 % og kartoffelproteinkoncentrat samt højere kraftfoderandel.
Alle foderskift blev foretaget uden gradvis tilvænning og skete samtidigt med holdskifte. Trods bratte foderskift og stor forskel i blandingernes koncentrationsgrad blev der ikke observeret væsentlige afvigelser i stalden. Der var nogle få dage med løs gødning i Close-UP holdet, da AAT-blandingen blev indfaset, men ikke noget vedvarende.
Hvorvidt mælkeydelsen fortsætter med at være højere også efter de 4 uger, der er blevet målt, kan ikke dokumenteres med nærværende forsøg. Men der er gode chancer for, at det er tilfældet, ifølge projektleder Niels Bastian Kristensen, SEGES Innovation. I så fald vil der være et godt grundlag for at spare protein. Et projekt med afprøvning af en strategi, hvor ekstra protein til Close-UP-goldkøerne anvendes som driver for reduktion af besætningens samlede proteinforbrug, er under opbygning og forventes igangsat i 2024.
Det aktuelle forsøg blev udført på Danmarks Kvægforskningscenter og skal nu afprøves i praksis hos en række mælkeproducenter. Læs mere om forsøget i KvægInfo 2628.
Forfatter: Niels Bastian Kristensen, SEGES Innovation
Emneord