Fjordhesten Danmark

Fjordhesten Danmark

Fjordhesten Danmark


Billede herover:
Avlshingsten Kastanjegårdens Fernando FJH 706, kåret i I kl. 2000,
samme år eksporteret til USA.

Norge er racens moderland, men Danmark var det næste land, der tog fjordhesten til sig. Der har været fjordheste i Danmark i mere end 100 år. De kom hertil som arbejdsheste i de mindre landbrug og de blev hurtigt populære pga. deres robusthed, arbejdsvilje og rolige gemyt. I den første tid i Danmark var de kendt som 'Heste af Norsk Vestlandsrace', - et alt for langt udtryk til daglig brug, og måske derfor fik de kælenavnet nordbaggere. Det officielle navn blev allerede i 40'erne ændret til 'Heste af norsk fjordrace', formentlig fordi racen stammer fra den vestlige del af Norge med de mange fjorde. I dag er racens officielle navn 'Fjordhesten'.

Da traktorerne overtog trækarbejdet i landbruget, blev fjordhesten ikke overflødig. Avlsmålet blev ændret og tidligere tiders tunge, dybe og brede fjordheste blev afløst af en lettere, større og mere elegant fjordhest, der uden besvær tilpassede sig den nye rolle som 'Hele familiens hest'.

Fjordhesten har altid været en fortrinlig kørehest. I dag er den også kendt som en alsidig ridehest. Masser af børn og unge får deres første ride-erfaringer på ryggen af en fjordhest og en del af dem fortsætter på konkurrencebanerne, også som voksne. I dag er der Danmarksmesterskaber for fjordheste, der er Nordiske mesterskaber og der er Europamesterskaber.

Stambogsføringen begyndte allerede i 1931 og siden er der kåret mere end 10.000 hopper og 750 hingste. I det hele taget har racen fået stor udbredelse. Udover at vi finder den i mange europæiske lande, så er der også fjordheste så langt væk som i Nord- og sydamerika samt i Australien.

I avlsmålet står bl.a. at en velproportioneret fjordhest har et stangmål fra 140 - 145 cm. Der accepteres udsving til begge sider. Fjordhesten er en lille kæk hest med et udtryksfuldt hoved, velrejst middellang hals og harmonisk kropsbygning, med et tørt og velstillet fundament. Bevægelsen er taktfast og fremgribende.

Fjordheste findes i fem farver: gule (med sorte hår i pandelok, man og hale), rødgule (hvor de sorte hår er erstattet af med rødlige hår), grå (igen med sorte hår i pandelok, man og hale), ulsblakke (nærmest hvidt hårlag med sorte eller mørkegrå hår i pandelok, man og hale) og gulblakke (den allermest sjældne farve med meget lyst gult hårlag og tilsvarende farve i pandelok, man og hale). Aftegn er uønskede.

FJORDHESTEN ER HELE FAMILIENS HEST

Flere oplysninger kan fås på Fjordhestens hjemmeside www.fjordhest.dk du er velkommen til at kontakte foreningsledelsen.


Foreningsledelsen består af de ni generalforsamlingsvalgte medlemmer (3 i forretningsudvalget, 3 i avlskomiteen og 3 i sportskomiteen).
Kassereren er suppleant til forretningsudvalget.
Bestyrelsen består af Forretningsudvalget og de to komite-formænd.

Bestyrelsen:

Formand: Dinna Mouritzen, Ryvejen 19, 8362 Hørning
dinna@fjordhest.dk
Tlf: 2043 2136 
Næstformand: Leif Grimbühler, Ny Hagestedvej 59 A, 4532 Gislinge
leif@fjordhest.dk
Tlf: 2442 1010
Sekretær:

Merete Schelhase, Hasselvej 47, 4550 Fårevejle
Merete@fjordhest.dk

Tlf: 2068 6372
Kasserer: Morten Thygesen Larsen, Holmsøvej 112, 9690 Fjerritslev
morten@fjordhest.dk
Tlf: 2962 0230 
Øvrig bestyrelse: Karina Thygesen, Holmsøvej 112, 9690 Fjerritslev
karina@fjordhest.dk
Tlf: 6176 5584
Lotte Støvlbæk, Damvejen 5, 3400 Hillerød
lotte@fjordhest.dk
Tlf: 4112 7648
  Jesper Grimbühler, Ågerupvej 94 B, 4390 Vipperød
jespergrimbuhler92@gmail.com
Tlf: 6174 3673