Luftfoto af en vandingsmaskine der vander på en mark med frøgræs og vinterbyg

Økonomi og ledelse, Økologi, Kvæg, Planter

5 gode råd til landmænd ramt af tørke

Efter et usædvanligt koldt forår er landbruget nu også ramt af tørke med meget lidt udsigt til regn. Det er begrænset, hvad du som landmand kan gøre på din bedrift – her er dog 5 råd, der kan understøtte din strategi i at komme bedst muligt gennem tørken.

Tørken i Danmark i 2018 overgik klart alle tidligere tørkeår her i landet. Målt på både nedbør, temperatur, soltimer og vandunderskud i maj, juni og juli slår 2018 klart alle tidligere tørkeår siden de meteorologiske målinger startede i 1874. Tørken i 2018 var så speciel, at den ud fra klimastatistikken blev karakteriseret som mere sjælden end en 100-årshændelse. 

Allerede 5 år senere har vi nu en bekymrende tørke i Danmark igen. Derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvad du som landmand egentlig kan gøre.  

Det kan du gøre under den nuværende tørke: 

  1. Søg korttidstilladelse til vanding hos din kommune: Efter tørken i 2018 fik kommunerne mulighed for at udstede kortvarige indvindingstilladelser til landmænd.  
  2. Optimer vandingsstrategien efter afgrødernes behov, vandingstilladelse til rådighed og vandingskapacitet og hold styr på vandingsmaskinerne f.eks. ved hjælp af vandingsmodulet i Farmtracking.  
  3. Følg vandbalancen i markerne ved hjælp af f.eks. CropManager. Det har blandt andet betydning for brug af vækstreguleringsmidler. 
  4. Kvægbrugere skal vurdere behovet for supplerende grovfoder 
  5. Opgør beholdning og udarbejd om nødvendigt en plan for likviditetsfremskaffelse.  

Ovenstående er generelle anbefalinger. Står du med særlige udfordringer grundet tørken, så kontakt din lokale DLBR rådgiver for konkret hjælp og sparring til håndtering af tørken.

Podcast: Din Mark Lige Nu: Tørke igen - hvad gør vi?

For anden gang på 6 år oplever vi tørke. I denne special-udgave af Din Mark Lige Nu debatterer vi, hvad det er for en ny dagsorden, vi skal vænne os til. Lyt her på siden eller lyt via Spotify

Vil du vide mere?