Slå grøftekanter, vejrabatter og markskel på de rigtige tidspunkt og få flere blomster
Forsøg så vidt muligt at undgå slåning i blomsternes højsæson, dvs. juni, juli og august. Derimod kan slåning i primo maj eller omkring oktober være med til at fremme blomstringen i sommerperioden, og samtidig begrænse græssernes dominans. Vær dog opmærksom på de særlige regler for slåningstidspunkter på brakarealer (Se faktaboks).
Hvis du har grøftekanter eller enge med mange tidlige blomster så som mælkebøtte eller ranunkel, der begge blomstrer i maj måned, så forsøg så vidt muligt at skåne dem for slåning i denne periode. De er begge værdifulde føderessourcer på et tidspunkt, hvor landskabet ellers kan være fattigt på føde til bierne.
Det er vigtigt at du husker at fjerne det afslåede materiale når du har taget et slæt. Herved sørger du for at fjerne næringsstoffer fra området, hvilket er med til at begrænse konkurrencestærke plantearter som brændenælder, skræpper og græssers dominans. Samtidig undgår du, at det afslåede materiale udskygger småblomster.
Hvad spiser de vilde bier?
Alle voksne bier lever af nektar, mens biernes larver lever af pollen. En del af de vilde bier er generalister; det vil sige, at de søger pollen og nektar i et bredt udvalg af naturligt forekommende planter, fx pil og mælkebøtte, eller indførte plantearter, som fx honningurt. Men et stort antal arter er højt specialiserede, og indsamler kun føde fra én eller få arter af blomster.
Det gælder fx visse humlebiarter, der har en særligt lang tunge, der gør dem i stand til at suge nektar ud af rødkløverens lange kronrør, eller blåhatjordbien, som kun indsamler nektar og pollen fra blåhat
SERIE: Sådan hjælper du de vilde bier
Denne artikel er en del af en serie, der sætter fokus på, hvordan du kan hjælpe de vilde bier. I alt beskrives 10 forskellige bivenlige tiltag, som er anbefalet af forskere og naturforvaltere, og som du kan udføre på din bedrift. I faktaarket til download er hvert tiltag er værdisat med ’humlebier’ (1-10, hvor 10 er bedst) som indikerer, hvor godt tiltaget er for bierne.
Læs mere om kampagnen på www.lf.dk/bi