Mindre fosfor med hestebønner i rationen

Fosforindholdet i rationer baseret på rapsskrå kan sænkes ved brug af hestebønner. Nyt forsøg viser tilmed samme ydelse med hestebønner som med soja- og rapsskrå.

De nye fosforlofter kan måske være et incitament til at se hestebønner som et alternativ til rapsskrå.Fordelen ved hestebønner er bl.a. fosforindholdet, som med 6 g/kg tørstof er under halvdelen af indholdet i rapsskrå (12,9 g/kg tørstof). Hestebønner kan derfor medvirke til at sænke normtallene for fosfor på landsplan samt give mulighed for, at den enkelte besætning kan bruge en type 2 korrektion i den efterfølgende sæson.

Læs også: Loft på fosfor – hvad kan betale sig?

Ydelsen falder ikke

At hestebønner er et reelt alternativ til de traditionelle proteinfodermidler, viser resultater fra et nyligt afsluttet fodringsforsøg. Her blev hhv. rapsskrå og hvede samt sojaskrå og hvede erstattet af 4,9 kg tørstof i hhv. ubehandlede og toastede hestebønner.

Læs også: Type 2 korrektion måske en hjælp ved fosforloft

Resultaterne viser, at hestebønnerne kan erstatte soja- og rapsskrå uden negativ effekt på foderoptag og EKM-ydelse. Derudover er der ingen signifikant forskel i EKM-ydelsen mellem ubehandlede og toastede hestebønner ved samme indhold af råprotein i rationerne. Det antyder, at toastning, som sænker proteinets opløselighed i vommen og øger AAT-indholdet, i praksis ikke har haft den formodede positive effekt på proteinkvaliteten.

 Læs også: Placeret gylle kan erstatte fosfor til majs

 
SEGES undersøgelse: Store og våde udbytter i hestebønner

Film fra Kvægkongres 2018: Non-GM-fodring med hestebønner

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 7, 2018