Kvæg

Sådan kommer du godt i gang med udbyttemåling

Udbyttemåling bidrager med viden om udbytter på afgrøde- og markniveau, som er helt central for optimering af grovfoderproduktionen. I Mark Online er det nu muligt at få vist udbytterne i tabeller og figurer.

Udbyttemåling er helt central for at forbedre økonomien i grovfoderproduktionen. Udbyttemåling bidrager med viden om udbytter på

  • Afgrødeniveau
  • Markniveau
  • Fordelt på alder på græsmarker
  • Fordelt på sorter/blandinger

Udbyttemåling er derfor grundlaget for at kende bedriftens udgangspunkt og identificere indsatsområder for optimering af grovfoderproduktionen. Efterfølgende vil den fortsatte udbyttemåling, give svar på iværksatte tiltag og bidrage til at motivere hele teamet omkring grovfoderproduktion og foderforsyning på bedriften.

Hvordan foretager du udbyttemåling af dit grovfoder?

Udbyttemåling kan foretages på en række metoder, herunder

  • Flowmåler og tørstofmåler, eller NIR sensor på finsnitter
  • Bro- og overkørselsvægt (+ tørstofmåling på markniveau)
  • Tælle læs på markniveau og kontrolveje enkelte læs (+ tørstofmåling på markniveau)

Udbyttemåling implementeres på mange bedrifter netop nu, og flere maskinstationer har fulgt vores opfordring til at investere i det nødvendige udstyr, for at kunne tilbyde denne service. Udbyttemåleren er præcis, når den kalibreres 6-8 gange i løbet af dagen, eller når forholdene ændrer sig

Læs også FarmTest: Udbyttemåler på finsnitter

Kalibreringen laves ved at kontrolveje et læs på en vogn monteret med vejeceller eller på en nærliggende brovægt. Det registrerede udbytte kan enten indberettes online via FarmTracking eller direkte i dyrkningsjournalen i MarkOnline. Hjælpeskema til brug for notering af udbyttet ligger frit tilgængeligt på ”Rådgivningsplatformen” via Grovfoderskolen.dk.

Flere maskinstationer, har endvidere mulighed for elektronisk overførsel af udbyttet, og tilbyder derfor denne service. Bedrifterne skal give maskinstationen skrive adgang til deres markdata samt abonnere på datadeling. Spørg maskinstationen hvad de kan tilbyde.

Der findes flere fabrikater af brovægte og overkørselsvægte. De fleste systemer har ikke udstyr til at knytte vejning og marknummer sammen, men også her sker der i øjeblikket fremskridt i forhold til automatisk dataoverførsel, så spørg din leverandør.

Tælle læs på markniveau

Den simpleste måde at få viden om udbyttet på markniveau er ved at snittechaufføren noterer antal læs pr. mark på et skema eller markkort.

Indberetning af udbytter i Mark Online

Det er en stor fordel at få udbyttedata indberettet i Mark Online, så data er gemt systematisk og tilbage for flere år fremfor tilfældige papirskemaer og regneark. Mark Online er blevet opdateret med mulighed for at lave en udskrift af registrerede tørstofudbytter med tilhørende grafik. Det giver mulighed for hurtig opfølgning, umiddelbart efter høstdatoen.

Udbytte og tørstofprocent indtastes under fanen ”dyrkningsjournal-udbytteregistrering”. Når udbyttet bliver tilknyttet en beholdning under fanen ”datamanagement” beregnes udbyttet som FEN pr. ha, når der foreligger en analyse af beholdningen.

Se trin-for-trin vejledning for registrering af udbytterne 

Forinden skal beholdningen være oprettet i Lageret via DMS.

Brug udbyttedata aktivt i rådgivningen

Når udbyttedata foreligger, er det vigtigt at de kommer i spil i rådgivningen og bliver brugt løbende gennem året, så alle får glæde af data – landmænd der har praktiseret udbyttemåling udtrykker stor værdi af hurtig opfølgning på udbytteregistreringen. Udskriften med ”Registrerede grovfoderudbytter” i Mark Online, skal være ligeså naturlig en del af rådgivningen om grovfoderproduktionen, som udskriften” Mælkeproduktionsopgørelsen” er i forbindelse fodringsrådgivning og optimering i stalden.

Rådgivere klar til at hjælpe dig

DLBR rådgivningscentre har udpeget en rådgiver, som er klar til at hjælpe dig med at registrere udbytter.

Kontakt din lokale rådgivningsvirksomhed, hvis du vil vide mere.

Vil du vide mere?