Oprettet: 24-10-2017

Nul kalvediarré kræver ren kælvningsboks

Diarré hos den nyfødte kalv har konsekvenser for dens præstationer senere i livet. Heldigvis ligger forebyggelsen oftest i to enkle tiltag.

  


I kælvningsboksen smittes mange kalve med forskellige bakterier, virus og parasitter. 
Foto: David Bering

Diarré hos kalven giver den en dårlig start på livet, som kan have varige konsekvenser for dens senere præstationer. Derfor er forebyggelse helt central for god kalveopdræt. Men selvom der er mange årsager til diarré, er løsningerne heldigvis tit de samme to: Bedre råmælksforsyning og bedre hygiejne.

Kælvningsboksen er et ømt punkt

I forhold til hygiejne er især kælvningsboksen et ømt punkt. Her smittes mange kalve med forskellige bakterier, virus og parasitter. Og det er jo ikke bare kort tid, den udsættes for smitte. Af velfærdsmæssige årsager skal den gå mindst 12 timer (24 timer i økologiske besætninger) hos koen. Derfor anbefales ikke uden grund: Kælvning i rengjort enkelt-kælvningsboks. I praksis ved vi godt, at de fleste kælvninger foregår i fællesbokse. Det kan også sagtens gå godt – men det kræver ekstra opmærksomhed og en ekstra indsats, at holde en fælles kælvningsboks så ren, at den er acceptabel nok til formålet. Ud over at sikre god hygiejne kan man også reducere smittespredning til de nyfødte kalve ved at regulere på antallet af køer i boksen og på mængden af strøelse. Det er ofte nødvendigt med lav belægning (min. 12 – gerne 15 m² pr. ko), hyppigere udmugning og tildeling af rigeligt med ren halm 1-2 gange dagligt for at holde boksen – og kalvene i topform.

Se FarmTest om kælvningsafdeling

Sådan sikrer du at råmælksforsyningen fungerer optimalt

Sidst bekræftet: 23-10-2018 Oprettet: 24-10-2017 Revideret: 24-10-2017

Forfatter

Kvæg
Specialkonsulent

Henrik Læssøe Martin

Sundhed, velfærd og reproduktion, Kvæg


Af samme forfatter

Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
13.01.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
13.01.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
13.01.20
Væske er vigtigst når kalven får diarré
Uanset om det er virus eller bakterier, som er årsag til diarré hos kalven, er det meget sjældent selve infektionen den dør...
05.12.19
Kalvens tarmflora har mange vigtige funktioner
Bakterierne i tarmen indgår i et vigtigt og kompliceret samspil med kalven, og sandsynligvis udgør tarmen den vigtigste del...
03.12.19