
Smittebeskyttelse i kvægbesætninger
På temasiden smittebeskyttelse får du overblik og viden til at styrke smittebeskyttelsen i kvægbesætninger. Siden henvender sig til både kvægbrugere og deres rådgivere.
På temasiden smittebeskyttelse får du overblik og viden til at styrke smittebeskyttelsen i kvægbesætninger. Siden henvender sig til både kvægbrugere og deres rådgivere.
Kvæg
Er du i gang med at forberede dine kælvningsbokse, før kravet træder i kraft 1. juli 2024? Så er der nogle punkter, du skal overveje.
Kvæg
Se info om gode besøgsregler, som du kan udlevere til f.eks. håndværkere, klovbeskærer, vognmand m.fl., så du undgår, at de slæber smitte med ind i din besætning.
Kvæg
Reglerne for udstilling på dyrskuer strammes for at reducere smitterisikoen. Dyr af kødkvægrace skal nu også testes individuelt for salmonella, og bedrifter med dyr importeret fra visse lande må ikke udstille.
Kvæg
Smittespredning skal undgås. Også på dyrskuer, hvor en række regler for deltagelse skal beskytte sunde dyr og besætninger mod smitte fra dyr eller besætninger med sygdomme. Se dyrskuereglerne for kvæg, får & goder, heste, kaniner, fjerkræ og katte.
Kvæg
Med disse enkle forholdsregler kan landmænd og maskinstationer undgå at bringe smitte ind i kvægbesætningen i forbindelse med gylleudbringning.
Kvæg
Kender dine leverandører de krav, du stiller til dem om smittebeskyttelse, når de kommer til din kvægbedrift? Ellers kan du med fordel sende dem en mail med klar besked om, hvad du forventer.
Kvæg
Er bedriftens forrum en åben ladeport for smitte ind og ud af stalden? Her er tjeklisten, der giver dig svaret – og forslag til enkle løsninger, der gør dit forrum til en smittebarriere.
Kvæg
Følg salmonellastatus i de danske malkekvægsbesætninger. Hvor mange bliver fri og hvor mange smittes.
Kvæg
En velindrettet afhentningsplads til DAKA-bilen er en af brikkerne i god smittebeskyttelse på kvægbedriften. Men kun godt en tredjedel af kvægbrugernes pladser lever op til kravene.
Kvæg
Tænk ren ind og ren ud og gør det nemt for dig selv og dine besøgende på kvægbedriften, så kan du med få, enkle tiltag forhindre, at besøgende tager smitte med ind på din bedrift.
Kvæg
Kalve er flokdyr og opstaldning sammen med andre kalve har en positiv effekt deres velfærd, foderoptagelse og tilvækst, tilvænning til nyt foder og deres tilvænning til fremmede kalve. Parvis opstaldning er en relativ nem måde at sikre det på.
Kvæg
Diarré giver kalven et livsvarigt knæk. Derfor bør hygiejnen prioriteres tårnhøjt med ren mælk, ren boks og ren kalvepasser hos såvel tyre- som kviekalve. Det kan være med til at sænke kalvedødeligheden.
Kvæg
Her får du anbefalinger til, hvordan kalveopstaldningen bør se ud for at opnå bedst sundhed og smittebeskyttelse – uanset, om du har en ny eller gammel stald.
Kvæg
Brug af sæbe er altafgørende til vask af kalvehytte og rengøring af udstyr og inventar i kalvestalde. Hvis man kæmper med coccidiose, kan gasbrænderen være med til at sænke kalvedødeligheden.
Kvæg
Opstaldning af kalve opstaldet parvis eller i små grupper har mange positive virkninger sammenlignet med kalve opstaldet enkeltvis første otte leveuger, men man skal være opmærksom på mælketildelingsmetoden.