Plantenyt 

Oprettet: 30-04-2018
Revideret: 27-04-2020

Tid til at holde øje med kålfluerne

Det varme vejr i uge 16 og 17 har sat skub i kålfluernes udvikling, så første generation er allerede på vingerne. Fluerne på de tidligste lokaliteter begynder at lægge æg i kålmarkerne omkring den 3.-4. maj. Følg prognosen for dit område.

Du kan følge prognosen for kålfluens æglægning inden for dit eget postnummer på LandbrugsInfo, så du får langt flere nuancer med i prognosen. Vær opmærksom på, at der faktisk er stor forskel - otte til ti dage - mellem landsdelene!

Kontrol af æglægning

Kålflueæggene findes tæt ved planternes rodhals, normalt lige i jordoverfladen. Under tørre og varme forhold kan æggene ligge ned til en halv centimeters dybde. I større hoveddannende planter bør der også kontrolleres for æg i bladhjørnerne.

Forebyggelse af angreb

Hvis ikke kålsmåplanterne (alle arter) er behandlet med et spinosad produkt som Tracer eller Conserve fra plantetiltrækkeren (mindre anvendelse i DK) eller Verimark (cyazypyr), anbefales det ved udplantning af kål i de næste uger at dække småplanterne med fiberdug eller insektnet. Spinosad må også anvendes i økologisk produktion.

Økologiske kål

Hvis ikke kålsmåplanterne er behandlet med et spinosad produkt som Tracer eller Conserve (mindre anvendelse i DK), skal økologiske avlere dække kålene med fiberdug eller insektnet nu!

Yderligere informationer og rådgivning om den lille kålflue kan fås hos HortiAdvice.

Billede 1. Kålfluelarver.

   
Sidst bekræftet: 27-04-2020 Oprettet: 30-04-2018 Revideret: 27-04-2020

Forfatter

HortiAdvice
Fagredaktør

Stig Feodor Nielsen

Administration


Af samme forfatter

Confidor WG 70 er godkendt til mindre anvendelse indendørs mod skjoldlus
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Confidor WG 70 til mindre godkendelse mod skjoldlus indendørs i...
11.05.20
Dithane NT er godkendt til mindre anvendelse i æble og pære
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Dithane NT til mindre anvendelse mod svampesygdomme i æble og p...
24.04.20
Clomazon-produkter godkendt til mindre anvendelse i rodfrugter og kål
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Command CS og Clomate til mindre anvendelse i gulerødder efter ...
01.04.20
BotaniGard WP er godkendt til mindre anvendelse i jordbær på friland
Miljøstyrelsen har godkendt BotaniGard WP til mindre anvendelse mod mellus i jordbær på friland.
27.03.20
Clomazon-produkter godkendt til mindre anvendelse i gulerødder
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Command CS og Clomate til mindre anvendelse i gulerødder.
13.03.20