Oprettet: 15-11-2019

AP1 Pas på den snigende dræber i gylle

Gylle indeholder svovlbrinte, der ikke kan lugtes, men kan være dødbringende. KvægNyt spurgte tre mælkeproducenter, hvilke forholdsregler de tager over for giftgassen svovlbrinte.

Arbejde med gylle kostede sidste år en landmand livet. I år er mindst seks personer blevet forgiftet af gasarten svovlbrinte, der findes i gylle, ikke kan lugtes og kan være dødbringende. Det får Arbejdstilsynet til at advare om arbejde med gylle.

”Mange ved ikke, at man ikke kan lugte svovlbrinte selv ved forholdsvis lave koncentrationer, fordi lugtesansen bliver bedøvet. Bl.a. det kan afføde farlige situationer,” siger Ida Krarup, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Henning Bjerregaard, Skjern

Arbejdsulykken med gylle på en bedrift tidligere på året var en øjenåbner, der viste mig, hvor galt det kan gå. Det fik mig til at købe en gasdetektor til 1.700 kr. Jeg er overrasket over, hvor effektiv den er. Den bipper ved den mindste forekomst af svovlbrinte og fortæller os om områder, hvor der ikke skal omrøres gylle – der frigiver svovlbrinte. Det beskytter både os og dyrene mod gassen. Vores medarbejdere er instrueret i, hvordan man bruger detektoren. Den er nem at have med, fordi den kan sættes fast i bukselommen eller støvlekanten.  

 

Simon Skov Holm, Borndal Agro, Rønne

Vi overholder alle sikkerhedsinstrukser og ringer efter professionelle fagfolk fra et kloakservicefirma, hvis noget fx skal repareres i en fortank. Det koster lidt, men betyder, at vi kommer raske hjem fra arbejde. Skal en gylletank tømmes for sand, skaber vi luftcirkulation i den med en flexslange, der er sluttet til en kornblæser.

 

Jacob Stensig, St. Blæsbjerg, Idom

Vi er ikke i kontakt med gylle til daglig, for al omrøring med gylle foregår automatisk i ringkanaler under staldene om natten af hensyn til vores medarbejdere og naboer. I en enkelt, og lille, stald med stor ventilation foregår omrøringen i 10-15 minutter i dagtimerne udenfor i en fortank, uden at nogen er i kontakt med gyllen. Ved al service og vedligehold af gyllerørere og -pumper, der fx er stoppet, hiver vi udstyret op og tilser det på jorden i det fri. Der er altid to mand om opgaven. Bedriften er sikkerhedsafmærket de steder, hvor der er risiko for at komme nær gylle.
Og så skal jeg have købt en gasdetektor, som vi kan have med rundt på bedriften for at forebygge uheld. Desuden kan detektoren bruges til at måle mængden af svovlbrinte i nattetimerne, så vi kan blive klogere på niveauet.

 

Sådan kan du undgå ulykker med gylle:

  • Følg brugsanvisningen for gylleanlægget
  • Sørg for, at der er skiltning ved gylleanlægget og gyllevognen
  • Pas på, når du arbejder med gylle. Hold afstand og brug evt. friskluftforsynet åndedrætsværn
  • Reparationsarbejde i og omkring et gylleanlæg er for professionelle
  • Sørg for at alle ansatte er instrueret i, hvordan farlige situationer kan opstå,
    så de kan forebygges
  • Brug af svovlbrintedetektor sammen med grundig instruktion. Bemærk at en detektor ikke bør være eneste sikkerhedsforanstaltning
  • Sørg for at alle ved, hvad de skal gøre, hvis det alligevel går galt

Kilde: Arbejdstilsynet


Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 21, 2019 

Sidst bekræftet: 15-11-2019 Oprettet: 15-11-2019 Revideret: 15-11-2019

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Henrik Lomholt Rasmussen

Af samme forfatter

Vi har kæmpe succes med fasefodring af goldkøer
Efter tre år med fasefodring af goldkøerne er kodødeligheden faldet til et minimum hos André Katers. Han har også fået bugt...
15.11.19
Kvægnyt nr. 20 - 2019
Læs om: Turbo på udviklingenaf digital foderstyring og grovfoderproduktion; Hvor mange naturpoint scorer din bedrift. m.m.
01.11.19
Kvægnyt nr. 19 - 2019
Læs om: Jeg er mor for mine babykalve; Direktørrolle giver frihed og skaber resultater; Stor japansk interesse for dansk mæ...
18.10.19
Kvægnyt nr. 18 - 2019
Nu ved jeg køerne har megalange tunger; Driv forretning som Mærsk; Høj kodødelighed i sommeren 2019 ......
04.10.19
Åbent Landbrug hittede hos forbrugerne
1.500 børn og voksne blev klogere på mælkeproduktion til Åbent Landbrug på gården St. Hessel søndag den 15. september.
20.09.19