Feedback Form

  

Oprettet: 01-12-2017

Undgå ulykker med foderblanderen

Dødsfald og amputerede lemmer er nogle af de ulykker, fuldfoderblandere har været skyld i.


Bare det at glide på gulvet i foderblanderen kan give voldsomme snitsår og i værste fald amputationer. Foto:SEGES

Fuldfoderblanderen er en af de maskiner, hvor det kan gå rigtig galt. Faktisk skal der ikke meget til – også selv om alt står stille i maskinen. De fleste landmænd ved det godt, men fordi fuldfoderblanderen er i gang hver eneste dag, bliver man måske så vant til at omgås den, at man glemmer risikoen – og glemmer sikkerhedsrutinerne.

Start med vedligehold

God sikkerhed starter med, at foderblanderen betjenes rigtigt og vedligeholdes, så den ikke går i stykker midt i arbejdet. Et uventet driftsstop er altid irriterende, og typisk vil man skynde sig at prøve at få maskinen i gang igen – og det resulterer tit i alvorlige ulykker. Så kend din foderblander, hold den ved lige og overlad den kun til andre, når du ved, at de har tilstrækkeligt godt kendskab både til dens betjening og dens sikkerhedsfunktioner.

Hav kommunikationen på plads

Mange landmænd går aldrig selv ind i blanderen og sender heller ikke deres folk ind. Bare det at glide på gulvet kan give voldsomme snitsår og i værste fald amputationer. Så når maskinen gøres ren, foregår det de fleste steder gennem lugen med højtryk, og andet vedligehold sker også udefra. Men hvad med servicemanden? Før eller siden skal der skiftes knive i blandekarret, og så er det vigtigt at have sikret sig mod uheld, før han går ind. Først og fremmest skal kommunikationen være på plads, så landmanden og medarbejderne på stedet ved, at der er en servicemand til stede. Aftal, hvornår det er ham, der har foderblanderen til rådighed. Både ved de rutinemæssige besøg og hvis foderblanderen skal repareres, skal aftalen være klar. Og selv med klare aftaler skal man stadig sikre sig, at maskinen ikke kan startes af andre, mens der arbejdes inde i blanderummet.

Afmonter PTO-akslen

Den, der skal ind blanderummet, skal have nøglen i lommen og tjekke, at PTO-akslen er afmonteret. Vi har talt med flere landmænd, medarbejdere og servicefolk, der kender til skæreskader og farlige situationer med foderblanderen, og de har respekt for den ultimative fare: ”Hvis maskinen pludselig går i gang, er du fanget”, siger en servicemand, der altid afmonterer PTO’en, når knivene skal skiftes. På den måde er der ingen forbindelse til kraftkilden i traktoren, og selv ikke en teknisk fejl vil kunne starte blanderen op. På det stationære anlæg skal hovedafbryderen altid bruges, så strømforsyningen er fuldstændig afbrudt. Kort og godt:

Seks råd til sikkert arbejde med fuldfoderblanderen

Afmonter PTO-akslen og tag nøglen i lommen, hvis du skal ind i blanderen

  • Giv besked
  • Skærm knivene af med skinner
  • Brug lugen eller en fastgjort stige, så du ikke glider
  • Tjek hele vejen rundt for genstande og levende væsener i de blinde vinkler, før du kører
  • Vær et godt forbillede for andre medarbejdere

De seks råd – med kort uddybende tekst for hvert punkt – er udarbejdet af SEGES i samarbejde med fuldfoderblander-leverandørerne TK-steel, Brdr. Holst Sørensen, Stenderup og Midtfjord Agro. Bestil en planche med rådene hos dem eller find den på landbrugogsikkerhed.dk. Den fås også på engelsk.

Relaterede links

Pas på derude – kvægbrug er landbrugets farligste arbejdsplads
Pas på med minilæsseren
Sikkerhedsskilt på vej med posten

Artiklen har været bragt i  KvægNYT nr. 22, 2017

Sidst bekræftet: 01-12-2017 Oprettet: 01-12-2017 Revideret: 01-12-2017

Forfatter

Kvæg
Arbejdsmiljøkonsulent

Marianne Norup

Anlæg & Miljø, Miljø & Land


Af samme forfatter

Husk sikkerheden i en kold tid
Om wind chill faktor, glatte gulve og godt lys - gode tip til hverdagen på bedriften om vinteren.
06.02.19
Analyse af anmeldte arbejdsulykker, hvor kvæg har været involveret i Danmark i perioden maj til medio september 2018
Vi har analyseret de ulykker, der blev anmeldt i sommeren 2018 for at blive klogere på årsagerne. Alle, der arbejder med kv...
04.02.19
Husk sikkerheden i en kold tid
Du reagerer langsommere og koncentrerer dig dårligere, når du fryser.
25.01.19
Nyhedsbrev om Arbejdsmiljø, december 2018
Artikler i nyhedsbrevet: Det der virker, kan vi nu dele med hinanden, Langkniv til bigbags, Sikker på plansiloen, Arbejdsmi...
30.11.18
Anmelde arbejdsulykker, hvorfor nu det?
Viden fra de arbejdsulykker, der allerede er sket, er uundværlig i kampen for at forebygge nye ulykker.
11.09.18

Læs også