Planter

Lovgivning om maskintransport med traktor

Denne artikel afklarer, hvornår et landbrug lovligt kan transportere maskiner med en godkendt traktor med en uregistreret vogn, og hvornår transporten overgår til særtransportforordningen med tilhørende krav.

Her må landbruget foretage maskintransport med eksisterende traktor og vogn

Et landbrugs maskiner (fx en uregistreret læsse- eller gravemaskine) må transporteres på en vogn indenfor dimensionsbekendtgørelsens bestemmelser. Det medfører, at følgende dimensioner ikke må overskrides:

  • En ladbredde på 2,55 m
  • En totalhøjde på 4,0 m
  • En vogntogslængde på 18,75 m
    Dog 22 m mellem gård og mark og mellem ejendomme der har vogntoget i fælleseje, såfremt ladlængden er højst 15,65 m

Mellem maskinstation og kunder medfører maskintransport registrering af hele vogntoget.

Desuden må dimensionsbekendtgørelsens vægtgrænser ikke overskrides. Disse kan ses i LandbrugsInfo artiklerne: 

På et landbrug medfører kørsel med en godkendt traktor ikke krav om registrering af vogne. Undtagelsen er, hvis man transporterer et registreret køretøj, da man ikke må transportere et registreret køretøj med et uregistreret køretøj. 

Det kunne fx være, hvis man transporterer en registreret læssemaskine, eller hvis landbrugets havarerede pickup flyttes. I disse tilfælde er der krav om registrering af hele vogntoget – også på et landbrug.

Afmærkning af udragende gods

Transport af udeleligt gods med dimensioner der er større end vognen er lovligt, hvis det afmærkes. Men kun indenfor førstnævnte dimensioner. Nyere landbrugsvogne er altid 2,55 m brede, men kan være kortere end tilladt vogntogslængde. Derfor kan afmærkning have relevans ift. længde.

  • Ved transport af gods, som rækker mere end 1 m ud over et køretøjs eller vogntogs bageste punkt, skal godset være afmærket.
  • Ved transport af gods, som rækker mere end 15 cm ud over et køretøjs eller vogntogs side, skal godset være afmærket. OBS: Hvis vognen i forvejen er 2,55 bred, må godset ikke stikke ud
  • Ved transport af gods, som rækker mere end 1 m ud over et køretøjs eller vogntogs forreste punkt, skal godset være afmærket.
  • Ved transport af gods, som rækker mere end 2 m ud over et køretøjs eller vogntogs forreste punkt, skal føreren være ledsaget af en person, der ved vejkryds, jernbaneoverkørsler og lignende vanskelige passager, om nødvendigt skal bistå føreren af køretøjet og advare andre trafikanter.

”Afmærkningen foretages med en cylinderformet genstand, der skal være hvid med mindst 2 røde og reflekterende striber samt have en højde på mindst 30 cm og en diameter på mindst 10 cm. I lygtetændingstiden skal godset desuden være afmærket med mindst een lygte, der lyser rødt bagud, og som opfylder de krav til synlighed, der stilles til baglygter til bil.”

Særtransportforordningen

I det øjeblik at landbruget har brug for at flytte maskiner der overstiger dimensionsbekendtgørelsens masser og dimensioner, skal lovgivningen for blokvognstransport overholdes. I de fleste tilfælde vil en vognmand blive lejet ind til opgaven. Herunder beskrives, hvordan landbruget selv kan foretage blokvognstransport med traktor.

Sådan registreres en traktor og vogn til blokvognskørsel

Bekendtgørelse om særtransport definerer, hvornår der skal anvendes blokvogn til transportopgaver. Alle transporter af gods hvis vægt overstiger Dimensionsbekendtgørelsen, skal foretages med blokvogn. Dog er der undtagelser for lastbiler, defineret §25-29 i Bekendtgørelse om særtransport. Fx tillades bredt, udeleligt gods med en bredde på op til 3,30 m ifølge §25.

Men hvis en traktor anvendes som trækkraft, omfattes vogntoget ikke af disse lempelser. Derfor skal der anvendes en godkendt blokvogn både ved større vægt, bredde, længde, højde end i dimensionsbekendtgørelsen:

  • Traktoren skal være registreret samt godkendt som trækkraft til blokvogn
  • Vognen skal være synet og godkendt som blokvogn. En blokvogn må ikke bruges til opgaver, hvor dimensionsbekendtgørelsens krav ikke overskrides. Men hvis den samtidigt registreres under normale vilkår, må vognen både bruges som blokvogn og som alm. vogn.

Når vogntoget er synet, skal der søges ”Særtransporttilladelse ved Politiet”:

  • Hvis normale vægtgrænser ikke overskrides, kan man i nogle tilfælde få en 5-årig tilladelse med valgfri rutevalg.
  • Hvis normale vægtgrænser overskrides, skal der søges forud for hver enkelt transport.
  • Der kan søges tilladelse om af fx ekstra skovle til en gravemaskine medbringes. Normalt må en særtransport kun foretages af ikke delbart gods.

Ved kørsel med blokvogn skal følgende medbringes og på forlangende forevises politiet:

  1. Blokvognsattest. For udenlandsk blokvogn dog registreringsattest eller anden dokumentation for godkendelse, hvoraf blokvognens tilladte vægte fremgår.
  2. Attest om trækkraft for blokvogn. For udenlandsk trækkraft for blokvogn dog registreringsattest eller anden dokumentation for godkendelse, hvoraf køretøjets tilladte vægte fremgår.

Bemærk reglerne for afmærkning i bilag 2, bagerst i Bekendtgørelse om særtransport.

Vil du vide mere?

Støttet af