Økonomi og ledelse

Udvikling og vækst af landbrugsbedriften

Det er en bestyrelsesopgave at varetage den overordnede, strategiske ledelse af virksomheden med henblik på at sikre værdiskabelsen. Det indebærer, at bestyrelsen skal fastlægge virksomhedens strategiske mål og sikre, at de nødvendige forudsætninger er til stede.

På denne side kan du læse mere om, hvordan en bestyrelse kan involvere sig i den strategiske ledelse, der skal føre til udvikling og vækst i virksomheden.  

Strategisk udvikling

Måske ønsker du og resten af ledelsen at gennemføre en strategi- og forretningsudvikling. Måske står du som ejer overfor et generationsskifte eller en turn around situation, eller måske kræver lovgivningen blot, at der etableres en bestyrelse, fordi virksomheden er et kapitalfinansieret selskab. Overvejelserne om at inddrage ekstern ledelseskompetence er mange.  

På denne side kan du blive klogere på reglerne for kapitalselskaber, inden du træffer en beslutning om oprettelse af en bestyrelse, et advisory board eller et gårdråd. Du kan også få et overblik over de forskellige niveauer i både kapitalselskaber og privatejede virksomheder og blive klogere på, hvilken form din eksterne kompetencegruppe skal have. 

Læs artiklerne nedenfor og bliv klogere på, hvordan du som ejerleder eller medlem af en bestyrelse eller et advisory board kan involvere dig i virksomhedens strategiske arbejde. 

Bestyrelsens rolle i det strategiske arbejde
Artiklen beskriver, hvordan en professionel bestyrelse kan involvere sig i landbrugsvirksomhedens strategi.   

Bestyrelsens rolle i strategiimplementering
Artiklen giver inspiration til, hvordan bestyrelsen kan implementere landbrugsvirksomhedens strategi og følge op på dens eksekvering.

Beslutningsgrundlag
Få et overblik over de forskellige selskabsformer og vurder, om hele eller dele af din virksomhed skal drives som et kapitalselskab. 

Introduktion til reglerne i kapitalselskaber
Få et overblik over nogle af de vigtigste regler, der gælder for kapitalselskaber (A/S, ApS m.fl.)   

Hvilken form skal din eksterne kompetencegruppe have?

Få et overblik over mulighederne, og læs mere om de forskellige kompetencegrupper, som du kan forme til din virksomhed.

Advisory board for kapitalselskaber, A/S og ApS samt privatejede virksomheder

Læs mere om selskabsbestyrelsen, advisory board og gårdråd

  • Bestyrelsen er selskabsejernes ledelses- og kontrolorgan. Den skal sikre, at virksomhedens værdier og eksistensgrundlag varetages på betryggende vis. Tilsynsforpligtelsen er central i bestyrelsens arbejde, men flere bestyrelser tager også del i den langsigtede strategiske ledelse af virksomheden og agerer dermed som sparringspartner for direktionen eller ejerlederen.

    Som bestyrelsesmedlem for et kapitalselskab er man forpligtet til at føre tilsyn med, at driften sker på forsvarlig vis, hvor man tager hensyn til både aktionærer, kreditorer og øvrige interessenter. Tilsynsforpligtelsen omfatter bl.a. tilsyn med bogføring og kontrolprocedurer samt at sikre, at virksomhedens kapitalgrundlag opretholdes.

    Som professionelt bestyrelsesmedlem bør man kunne tilføre bestyrelsesarbejdet faglige strategiske kompetencer. Bestyrelsesarbejde er et teamsamarbejde, som fordrer ydmyghed overfor diversiteten i bestyrelsen. For at bestyrelsen kan udføre sit arbejde, er det vigtigt, at der rapporteres relevant og regelmæssigt til bestyrelsen. Da bestyrelsesmedlemmerne står personligt til ansvar for deres tilsynsforpligtelse, forventes det, at ejerlederen agerer i overensstemmelse med de beslutninger, der er truffet i bestyrelsen.

  • Et advisory board er den personligt ejede virksomheds pendant til selskabsbestyrelsen, og den varetager dermed mange af de samme opgaver som selskabsbestyrelsen, dog uden at være juridisk forpligtet på samme måde som selskabsbestyrelsen.

    Fordi et advisory board ikke har samme tilsynsforpligtelse, vil boardet typisk være mere fokuseret på at yde strategisk sparring til ejerlederen. Et advisory board kan derfor bibringe stor værdi til den personligt ejede og komplekse landbrugsvirksomhed.

    På samme vis som i bestyrelser skal medlemmer af advisory boards have faglige strategiske kompetencer. De personlige kvalifikationer er af særlig betydning, fordi man primært skal varetage ejerlederens mål og interesser, hvilket ofte kræver en stor grad af empati og integritet.

    Selvom ejerlederen ikke er forpligtet af advisory boardets beslutninger, forventes ejerlederen regelmæssigt og relevant at afrapportere til advisory boardet, såvel som at respektere dets arbejde. Et advisory board er som udgangspunkt kun et rådgivende organ, medmindre det modsatte aftales særskilt.

  • Hvis dit behov fortrinsvist er at få sparring til produktionsmæssige problemstillinger, kan et gårdråd være det rette valg for dig. Et gårdråd er som udgangspunkt et rådgivende organ, der ikke har et formelt ansvar for virksomhedens drift.

    Gårdrådets kompetencer kan sammensættes efter behov og kan tilpasses helt særlige problemstillinger, som f.eks. optimering af grovfoderproduktionen eller hvordan du forbedrer reproduktionen på din ejendom. Gårdrådets produktionstekniske vinkel gør, at rådets medlemmer ofte vil være at finde blandt landmandskollegaer, konsulenter og driftsledere med erfaring inden for området. Dermed bliver gårdråd ofte mere homogene og detaljeorienterede end de mere strategisk rettede selskabsbestyrelser og advisory boards.

    Gårdråd kan oprettes efter behov og kan dermed have en ad-hoc-mæssig karakter. Gårdråd kan i princippet fungere som supplement til en selskabsbestyrelse, forudsat at bestyrelsen udstikker klare retningslinjer for gårdrådets arbejdsfelt. Et effektivt gårdrådsarbejde kræver, at du som ejerleder tydeligt konkretiserer, hvad du ønsker sparring til, og hvordan medlemmerne forventes at agere. Altså, en forventningsafstemning omkring de sociale spilleregler.

    Da gårdrådet ofte består af gode kollegaer, skal I sørge for, at relationerne ikke lider skade under gårdrådets arbejde. Husker man på dette, kan gårdrådet være en god oplevelse for alle parter og en hjælp til dig til at opnå dine mål i hverdagen.

Etablering og drift af selvskabsbestyrelse, advisory board eller et gårdråd

Når man skal i gang med at etablere en selskabsbestyrelse, et advisory board eller et gårdråd, er der en række lovmæssige, personlige og praktiske forhold, som man skal have styr på.

Kompetencer og kontrakter

Find værktøjer til kortlægning af kompetencebehov og bestyrelseskandidaters kompetencer i forhold til arbejdet i bestyrelser og rådgivende organer. Kortlægningen er en del af processen ved både etablering og drift af en bestyrelse eller et advisory board. 

Det anbefales, at man hvert år foretager en evaluering af virksomhedens kompetencebehov, og en vurdering af kandidaters kompetencer hver gang der er udskiftninger i bestyrelsen.

Kompetencehjulet
Brug kompetencehjulet til at kortlægge din virksomheds kompetencebehov i bestyrelsen eller advisory boardet.  

Kompetenceuniverset
Med kompetenceuniverset kan du kortlægge en kandidats kompetencer indenfor flere forskellige brancher.  

Bestyrelseskontrakt – skabelon
Når den rette person eller personer er fundet til bestyrelsen, bør der udarbejdes en bestyrelseskontrakt. Du kan bruge skabelonen her til at udarbejde en bestyrelseskontrakt for hvert af bestyrelsens medlemmer. 

Bestyrelsens tilsyn med virksomhedens drift

En af bestyrelsens vigtigste tilsynsopgaver er, at føre tilsyn med virksomhedens økonomi og sikre, at driften sker på forsvarlig vis, og på et tilstrækkeligt kapitalgrundlag.

For at bestyrelsen kan udfylde denne tilsynsforpligtelse, er det nødvendigt, at ejerlederen forsyner bestyrelsen med den nødvendige information. Hvad der anses som nødvendig information, skal afgøres af bestyrelsen. Det er derfor bestyrelsens opgave at stille kravene til informationen.

Herunder finder du en artikel, der beskriver, hvad der generelt bør rapporteres til bestyrelsen i en ejerledet landbrugsvirksomhed.

Artikel: Rapportering til bestyrelsen i landbrugsvirksomheden

Det anbefales, at I aftaler procedurer for arbejdet i bestyrelsen eller advisory boardet. Dette gøres med en forretningsorden. Du finder de forskellige skabeloner til forretningsordner her:

Skabelon: Forretningsorden for selskabsbestyrelsen
Skabelon: Forretningsorden for gårdråd og advisory boards

Årsplan – skabelon
Bestyrelsens temaer i løbet af året bør planlægges, så I sikrer, at der afsættes den nødvendige tid på møderne til at forholde jer til virksomhedens vigtigste forhold. Denne planlægning sikres med en årsplan. Brug skabelonen til at planlægge din bestyrelses årsplan.  

Bestyrelsesreferat – skabelon
Efter hvert bestyrelsesmøde bør der straks udsendes et referat. Brug skabelonen til at udfærdige referater fra dine bestyrelsesmøder.  

Forhandlingsprotokol – skabelon
Hvis der er truffet en afgørelse om særlige forhold på et bestyrelsesmøde, kan dette med fordel udmøntes i en forhandlingsprotokol. Brug skabelonen til at lave en forhandlingsprotokol for dine bestyrelsesafgørelser.

Udvikling og vækst

Det er en bestyrelsesopgave at varetage den overordnede, strategiske ledelse af virksomheden med henblik på at sikre værdiskabelsen. Det indebærer, at bestyrelsen skal fastlægge virksomhedens strategiske mål og sikre, at de nødvendige forudsætninger er til stede.  

Læs de to artikler og bliv klogere på, hvordan du som ejerleder eller medlem af en bestyrelse eller et advisory board kan involvere dig i virksomhedens strategiske arbejde.

Bestyrelsens rolle i det strategiske arbejde
Artiklen beskriver, hvordan en professionel bestyrelse kan involvere sig i landbrugsvirksomhedens strategi.   

Bestyrelsens rolle i strategiimplementering
Artiklen giver inspiration til, hvordan bestyrelsen kan implementere landbrugsvirksomhedens strategi og følge op på dens eksekvering.