Alle mælkekøletanke, som er installeret efter 2007 skal være forsynet med en tankvagt eller tankalarm. Men tankvagten er ikke bare et ekstra stykke unødvendigt udstyr - det er et vigtigt redskab for både mælkeproducenten og mejeriet til at opretholde en god mælkekvalitet og undgå kassation af dårlig mælk på mejeriet.
Daglig aflæsning af tankvagten er derfor en vigtig del af bedriftens management til sikring af en god, stabil mælkekvalitet.
Sådan fungerer tankvagten
Tankvagten er en enhed, der overvåger mælkens nedkøling og temperatur, mens den opbevares i mælkekøletanken. Samtidig overvåger tankvagten også tankens omrøring og registrerer data i forbindelse med vask og rengøring af mælkekøletanken.
Hvis der er fejl på tankens funktion, afgives der en alarm til landmanden, som han skal reagere på. Alarmen ses som en lille lampe på tankvagten, der blinker rødt. Alarmen er dermed også synlig for tankvognschaufføren, når han ankommer til bedriften for at afhente mælken. Alle tankvognschauffører er instrueret i, at tage kontakt til mælkeproducenten, hvis der blinker en alarm ved afhentning.
Tankvagten skal afgive alarm ved følgende kritiske fejl:
- Strømafbrydelse i mere end 30 minutter
- Manglende omrøring i mere end 60 minutter
- Mælketemperaturen har oversteget 9 °C. i 3 timer
Tankvagten kan især være et effektivt redskab til at tjekke, om kølingen af mælken sker hurtigt nok om sommeren. Mange køleanlæg bliver udfordret, når temperaturen udenfor stiger, og vandet til forkølingen langsomt bliver varmere. De fleste køleanlæg med forkøling er dimensioneret ud fra en grundvandstemperatur på 8-10 °C. Men henover sommeren varmer jorden vandet op, og vi har set temperaturer på vandværksvand fra den kolde hane på over 17 °C. Det er badevandstemperatur.
Desuden skal tankvagten kunne detektere, om der er anvendt rengøringsmiddel i forbindelse med vask af tanken. Endelig skal alle logninger og data lagres i minimum 60 dage og skal til en hver tid kunne udlæses og dokumenteres.