Økonomi og ledelse

Case: Nye medarbejdere skal ind i virksomhedens DNA

Hos Brunshøjgård I/S får nye medarbejdere en grundig introduktion til hele landbrugsvirksomheden, når de starter. For ifølge ejer Anders Kappel er det vigtigt, at medarbejderne kommer ind i virksomhedens DNA, så de kan være kreative og bidrage til at skabe værdi for virksomheden.

Med en skøn udsigt til Limfjorden, Mors og Salling ligger ejendommen Brunshøjgaard, hvor svineproducent Anders Kappel bor. Herfra driver han sammen sin bror, Kristian Kappel, virksomheden Brunshøjgård I/S – et familieforetagende i anden generation, der i dag består af fire ejendomme med svineproduktion og planteavl.

Nye medarbejdere får en grundig introduktion til landbrugsvirksomheden

Brunshøjgård I/S byder dog ikke kun på naturskønne omgivelser og stolte familietraditioner. Her får nye medarbejdere også en grundig introduktion til hele virksomheden, når de starter. Det er ejer Anders Kappel, der tager imod første dag og står for historiefortællingen, for det er vigtigt for ham, at nye medarbejdere får et ejerskab til stedet og vælger virksomheden til. For som han siger, er det deres øjne og hænder, der skaber værdi, og vælger de virksomheden til, har han som ejer altid hænder, der vil skabe værdi for virksomheden. 

- Jeg vil have, at de kommer ind i virksomhedens DNA, og så vil jeg gerne, at de tænker selv. Vi skal have dem til at være kreative i deres hoveder, siger Anders Kappel om baggrunden for at give medarbejderne denne grundige introduktion.

Anders Kappel, Brunshøjgård I/S

Anders Kappel driver Brunshøjgård I/S sammen med sin bror og sine forældre. 

Onboarding er et strategisk indsatsområde i Brunshøjgård I/S

Den grundige introduktion er alt sammen en del af et onboarding-forløb, der består af tre lag: En personalehåndbog, der giver nye medarbejdere de vigtigste informationer omkring organisationen, ejerne, ejendommene, medarbejderforhold, arbejdstøj, arbejdstid, ferie osv. Et hæfte for hver ejendom, der beskriver de enkelte arbejdsopgaver og forventningerne til den nye medarbejder. Og så det tredje lag, som stadig er under udvikling, men som er en digitalisering af de daglige opgaver.

Brødrene Kappel har brugt de seneste år på at opbygge deres onboarding-projekt, og som Anders Kappel siger, er de ikke verdensmestre, de er stadig kun på vej, men de har det som et vigtigt strategisk indsatsområde. 

Fakta om Brunshøjgård I/S

  • Ejes af brødrene Anders og Kristian Kappel og forældrene Hanne og Ole Kappel
  • Består af 4 ejendomme: Brunshøjgaard, Viegaard, Refsgaard og Røjkær
  • Virksomheden driver 650 hektar jord og har 50 hektar grønne arealer
  • Svineproduktionen består af 1800 søer, der producerer 65.000 smågrise om året, hvoraf de 8.000 bliver til slagtesvin, mens resten leveres til to andre ejendomme. 

Landbruget skal kunne konkurrere med andre erhverv om medarbejderne

Hele ledelsesområdet er et prioriteret område for Kappel-brødene, og årsagen skal findes i fortiden. Efter at have knoklet i en årrække uden øget indtjening måtte de to brødre erkende, at de ikke kunne arbejde sig ud af problemerne. De skulle blive bedre til at lede deres medarbejdere, og løsningen blev en ekstern konsulent, der blandt andet fik dem til at sætte ord på deres mål og virksomhedens værdier og satte skub i onboarding-projektet.

- Jeg skal have en virksomhed, hvor medarbejderne kan drifte den, uden at jeg er til stede, siger Anders Kappel om målet. Samtidig er han meget bevidst om, at evnen til at fastholde sine medarbejdere kun bliver vigtigere i fremtiden. 

- Dansk landbrug har brug for medarbejdere. Derfor skal vi kunne skabe en lige så god arbejdsplads, som de kan få tilbudt andre steder – og endda bedre, end de kan oppe på vinduesfabrikken eller ved smeden, også selvom vi har weekendarbejde og en virksomhed, der kører døgnet rundt, fastslår han. 

Støttet af