Planter

Tid til at holde øje med kålfluerne

Det varme vejr i uge 16 og 17 har sat skub i kålfluernes udvikling, så første generation er allerede på vingerne. Fluerne på de tidligste lokaliteter begynder at lægge æg i kålmarkerne omkring den 3.-4. maj. Følg prognosen for dit område.

Analyse

30. april 2018

 Opdateret 27. april 2020

Du kan følge prognosen for kålfluens æglægning inden for dit eget postnummer på LandbrugsInfo, så du får langt flere nuancer med i prognosen. Vær opmærksom på, at der faktisk er stor forskel - otte til ti dage - mellem landsdelene!

Kontrol af æglægning

Kålflueæggene findes tæt ved planternes rodhals, normalt lige i jordoverfladen. Under tørre og varme forhold kan æggene ligge ned til en halv centimeters dybde. I større hoveddannende planter bør der også kontrolleres for æg i bladhjørnerne.

Forebyggelse af angreb

Hvis ikke kålsmåplanterne (alle arter) er behandlet med et spinosad produkt som Tracer eller Conserve fra plantetiltrækkeren (mindre anvendelse i DK) eller Verimark (cyazypyr), anbefales det ved udplantning af kål i de næste uger at dække småplanterne med fiberdug eller insektnet. Spinosad må også anvendes i økologisk produktion.

Økologiske kål

Hvis ikke kålsmåplanterne er behandlet med et spinosad produkt som Tracer eller Conserve (mindre anvendelse i DK), skal økologiske avlere dække kålene med fiberdug eller insektnet nu!

Yderligere informationer og rådgivning om den lille kålflue kan fås hos HortiAdvice.

Kålfluelarver

Kålfluelarver.

Vil du vide mere?

Støttet af