en ko ligger i en stald med jakke på

Kvæg

Kalve overlever vinteren med disse rutiner

Tør den nyfødte kalv, strø dagligt og giv ekstra mælk. Med disse pasningsrutiner for kalvene om vinteren øges chancen for, at I kommer gennem vinteren uden, at kalvedødeligheden stiger.

For at øge kalvenes chance for at overleve vinteren kræver det, ud over ekstra strøelse og sødmælk, særligt fokus på, at kalvene bliver passet efter forskrifterne. 

Derfor repeterer vi her de væsentligste fokusområder for kalvepasserens management i kalvestalden: 

Tør den nyfødte kalv: Det er ikke kulden som sådan, der tager livet af kalvene. Det er afkølingen. Derfor er det vigtigt at lade koen slikke kalven helt tør eller tørre den manuelt.

4 liter råmælk maks 4 timer efter fødslen: Husk, at råmælken skal være 40 grader C ved udfodring og tjek kvaliteten med et kolostrometer eller brixmåler. Måske er det tid til at gennemgå jeres arbejdsrutiner. Er I sikre på, at alle kalve får råmælk inden for 4 timer?

Strø hver dag: Som nævnt er det ikke kulden men afkølingen, der svækker kalvene om vinteren. Derfor er det godt givet ud at give ekstra strøelse og strø hver dag i vinterperioden. Strø med hel halm, da det er væsentligt, at kalvene kan putte sig ned i strøelsen. Kalvedækkener kan være med til at minimere varmetabet i kolde perioder.

Mindst 10 pct. ekstra sødmælk dagligt: 10 pct. vil typisk være ½-1 liter. Hvis du bruger mælkeerstatning, skal koncentrationen øges til 140 g mælkepulver/liter færdigblandet mælk. Mælketildelingen bør allerede øges, når dagstemperaturen falder til under 15 grader C.

Sektionering: For at undgå smittespredning er det vigtigt at danne stabile grupper af kalve, der holder længe. Og flyt aldrig en ældre kalv til yngre hold. Allerbedst er det at opstalde småkalvene to og to med skarpe smittebarrierer mellem hvert par.

Vil du vide mere?