Kvæg

Ny fødevaredatabase skaber mere forvirring end forklaring

En ny fødevaredatabase fra tænketanken Concito peger på oksemørbrad som den værste klimasynder, men databasen møder skepsis fra flere sider.

152 kg. Så meget CO2 udleder produktion, transport og forarbejdning af 1 kg oksemørbrad ifølge en ny fødevaredatabase fra tænketanken Concito.
Det er over 11 gange mere end tidligere beregninger, og ifølge Concito skyldes tallet ensartede, detaljerede og transparente beregninger af det gennemsnitlige klimaaftryk.

Ifølge sektordirektør Ida Storm, Landbrug & Fødevarer Kvæg, forvirrer databasen dog mere, end den gavner.
”Der er masser af måder at beregne en fødevares klimaaftryk på, og derfor er Concitos database på ingen måde et facit. Samtidig er den baseret på internationale normtal, som ikke afspejler den klimaeffektive produktionsform, vi har i Danmark. Dermed forvirrer den i bedste fald forbrugerne mere, end den gavner,” siger Ida Storm.

Klimaeffektiv produktionskæde

Det er også et problem, at fødevaredatabasen ikke tager højde for den produktionskæde, som oksekød indgår i.
”Det er ikke nogen nyhed, at oksekød som isoleret produkt har et større klimaaftryk end gris og kylling. Men oksekød er jo netop ikke et selvstændigt produkt, fordi det hænger sammen med mælkeproduktionen.
Hele denne produktionskæde er særdeles klimaeffektiv, og vi bør med rette være stolte af vores klimaeffektive produktion,” siger Ida Storm.

Kød og mælk en del af sund kost

Hun mener desuden, at det er for snævert kun at fokusere på klimaaftrykket i en fødevaredatabase som Concitos.
”Den vigtigste egenskab ved det, vi spiser, er nu engang næringsværdien – en sund og varieret kost er vigtig for vores sundhed og velfærd. Og der kan både kød og mejeriprodukter noget helt særligt. Derfor er begge dele også en del af de almene kostanbefalinger. Der kan være en diskussion af mængderne, men ikke at det skal være der,” siger hun.

”Det er rigtigt fint med mere forbrugeroplysning, men det skal ske på et solidt grundlag, som afspejler den produktionsform, vi har i Danmark. Og her må jeg bare sige, at den nye fødevaredatabase på det lange stræk er mere vildledning end vejledning,” slutter Ida Storm.

Fakta: Ny fødevaredatabase

  • Fødevaredatabasen oplister klimaaftrykket for 500 af de mest almindelige fødevarer og drikkevarer
  • Ifølge databasen er en oksemørbrad den værste klimasynder efterfulgt af oksetyndsteg med mørbrad og kalvekød
  • Bag databasen står den grønne tænketank Concito
  • Se databasen her: https://denstoreklimadatabase.dk 

Professor er skeptisk over for Concitos fødevaredatabase

Også professor og centerleder Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet er skeptisk over for Concitos fødevaredatabase. 
”Fødevaredatabasen er problematisk af især to grunde. For det første benytter den en anden metodik til at beregne klimaaftryk end EU og producenter som Arla Foods og Danish Crown, hvilket skaber forvirring hos forbrugerne.”

”For det andet inddrager den fødevarens pris i beregningen af klimaaftrykket, så dyrere produkter får et højere klimaaftryk, og det hænger ikke sammen for mig. Hvorfor skulle en oksemørbrad have et større klimaaftryk end hakket oksekød, fordi mørbraden er dyrere? Det giver ingen mening,” siger Jørgen E. Olesen.

Artiklen har været bragt i KvægNyt nr. 4, 2021

Emneord

Vil du vide mere?