Kvæg

Case: Justerer på inventaret fremfor nye sandsenge til kvægstald

En klokkeklar plan om sand i sengebåsene er gemt væk. I stedet justeres inventaret for at optimere kvægstalden.

Jon Pedersen havde ikke bemærket det før. At hans køer slår hagen ned i frontrøret, hver gang de skal rejse sig op.

Til gengæld havde han bemærket at sand i sengebåsen, så godt ud hos kollegaen. Og han vidste også, at der var fordele ved sand.

Så beslutningen var stort set taget, da bygningskonsulent Robert Pedersen, BK-Nord, blev bestilt til at gennemgå stalden og inventaret, før båsene skulle hugges op.

”Da Robert sagde det, kunne jeg jo sagtens se, at frontrøret sidder i vejen for køerne, når de skal rejse sig. Jeg havde bare ikke lagt mærke til det før. Jeg havde ikke tænkt på, at de bliver nødt til at stikke hovedet ind i båsen ved siden af at komme op at stå. Og at det er derfor, de ligger på skrå og skider oppe i båsene,” Fortæller Jon Pedersen, der har 170 økologiske køer ved Snedsted.

Vil rette inventaret

Robert Pedersen satte spørgsmålstegn ved, om Jon Pedersen ville få en tilfredsstillende effekt ved at lave blot at lave om til sand i den 20 år gamle stald.

Det ville nemlig ikke ændre på, at køerne lagde sig på skrå og havde svært ved at lægge og rejse sig.

Dog var det ikke muligt at fjerne frontrøret. I stedet blev de enige om at sænke frontrøret helt og samtidig flytte nakkerøret længere frem. Så vil det nemlig ikke genere køerne, når de skal lægge og rejse sig.

Og nu er planerne om sand foreløbigt stillet i bero:

”Nu prøver vi lige at rette på inventaret først og se, hvad det giver. Derefter tager vi stilling til, om vi skal investere i sandsenge bagefter. For jeg har da fået øjnene op for, at man lige skal tænke sig om, inden man laver hele stalden om til sand,” lyder det fra jon Pedersen.

Film

Sand er et fantastisk lejemateriale. Det sikrer køerne en rigtig god komfort. Det er også det bedste materiale til at sikre den bedste yversundhed og mælkekvalitet.

Men for at få gavn af sandets gode egenskaber er man nødt til at gøre en indsats og investere tid i at vedligeholde sandsengene.

I en ny film fra SEGES får du på mindre end 3 minutter praktiske tips til, hvordan du gør det bedst. 

Vil du vide mere?