Kvæg

Gode rutiner med malkeklude er vigtigt for køernes yversundhed

Malkeklude er en vigtig brik i god yversundhed hos køer. Men slidte klude og for lav vasketemperatur er nogle af de parametre, der hurtigt forvandler god patteaftørring til effektiv smittespredning.

Én klud pr. ko er børnelærdom i de fleste malkestalde. Men hvilken klud, er der måske mindre opmærksomhed på. Hvis man ikke følger nogle enkle retningslinjer, risikerer man, at kludene er de rene bakteriebomber. 

Vask malkekludene effektivt

Både gode, gammeldags bomuldsklude og mikrofiberklude fungerer rigtig godt. Men det er vigtigt, at man sørger for, at de bliver vasket ordentligt. I nogle besætninger oplever man desværre, at vaskemaskinen proppes til randen med klude, men det bliver de ikke rene af. 

Sæt eventuelt et stykke rød tape midt på vaskemaskinens låge, så du på den måde angiver, hvor meget maskinen må fyldes. 

Vasketemperaturen er også afgørende. Den skal ligge over 90º under vasken, for at man er sikker på, at bakterierne bliver slået ihjel. Tjek evt. at maskinen vasker ved den angivne temperatur med en vaskestrip.

Vaskestrips til tjek af vasketemperatur. De ændrer farve fra hvid til sort, når en given temperatur nås.

Vaskestrips til tjek af vasketemperatur. De ændrer farve fra hvid til sort, når en given temperatur nås.

Ligeledes er det vigtigt at bruge den rette mængde sæbe – og ikke mindst at bruge sæbe hver gang. Der er set eksempler, hvor man kun kommer sæbe i maskinen ved dagens første kludevask. Men sæben er et dumt sted at spare. Sørg for, at alle medarbejdere kender den rigtige dosering.

Lav eventuelt en SOP (procedurebeskrivelse) for kludevask og hæng den op over vaskemaskinen.

Skift malkekludene regelmæssigt

Det er vigtigt, at kludene skiftes ud regelmæssigt. Slidte, halvgennemsigtige klude tørrer ikke ordentligt. I stedet bliver det handsken, der tørrer yveret – og så er der helt sikkert smittespredningsgaranti.

Hav en god vaskemaskine til vask af malkeklude

Vaskemaskiner, der er beregnet til vask af malkeklude, er at fortrække, men en velfungerende husholdningsvaskemaskine godt kan bruges, hvis man følger de nævnte procedurer. 

Lav et egenkontrolprogram 

For at sikre sig, at stofkludene både er rene og hele kan man lave et lille egenkontrolprogram: 

  • Udskift kludene jævnligt. Sæt et fast interval, så alle klude fx er skiftet ud hvert halve år.
  • Tjek vaskemaskinen jævnligt. Vær sikker på, at indstillingen 90º C også vasker ved 90º C. Få evt. lavet et servicetjek.
  • Lav SOP for vask af klude. På den måde kender alle både temperatur og sæbedosering.
  • Sørg for rene kludespande. Hvis man lægger rene klude i en beskidt spand, er man lige vidt. 
#1088.2_gode_rutiner_med_malkeklude

Engangspapirklude fungerer også godt

Engangspapirklude fungerer også rigtig godt til patteaftørring. Her er man helt sikker på altid at have en ren klud. Papir har desuden den fordel, at man sparer både sæbe, vand og strøm til vaskemaskinen. Til gengæld er det helt afgørende at fordyppe eller spraye med et skummiddel, der opløser snavs på patterne. Det skyldes, at tørt papir på tørt yver ikke giver rene patter. 

Bestil vaskestrip til tjek af vasketemperatur, når du vasker malkeklude

Selvklæbende temperaturindikatorer med hurtig reaktion. De ændrer farve fra hvid til sort, når en given temperatur nås. Farveændringen anvendes som indikation for vaskens kvalitet. De kan fx. anvendes i vaskekar eller til tjek af vaskemaskiner.

Pris  for ark med 5 stk.  100,- kr. 

Inkl. vejledning og forsendelse 

Vil du vide mere?