Værd at vide om mælkens syn, lugt og smag
Syn, lugt og smag er nogle af de kvalitetsparametre, som mælken bedømmes på, og som tjekkes ved ankomsten til mejeriet. Læs her hvorfor og hvordan.
Syn, lugt og smag er nogle af de kvalitetsparametre, som mælken bedømmes på, og som tjekkes ved ankomsten til mejeriet. Læs her hvorfor og hvordan.
Mejerierne kontrollerer som udgangspunkt alle vognlæs for lugt, smag og afvigende udseende ved ankomsten til mejeriet. Hvis der på et læs konstateres en afvigelse, sendes de tilhørende leverandørprøver til analyse. Hvis afvigelsen resulterer i, at mælken af det pågældende vognlæs må kasseres, pålægges leverandøren erstatning af værdien af den kasserede mælk og de omkostninger, der måtte være ved bortskaffelse af mælken.
Den hyppigste årsag til smagsfejl på mælk er kølefejl eller decideret kølesvigt.
Mælkeproducenter, der har problemer med syn, lugt og smag ved deres mælk, tilbydes rådgivning, som typisk betales af mejeriet.
Undgå smagsafvigelser i mælken
Emneord