Kemilager

Økonomi og ledelse

Appen CRiskA har gjort kemihåndtering meget nemmere

På Lindegården ved Skive er et stort tidsforbrug og en mængde printarbejde omkring kemihåndtering erstattet ved at downloade appen CRiskA.

”Det har sparet os for rigtig meget tid. Før skulle jeg printe alle produktark til hvert enkelt middel og sørge for, at alle medarbejderne havde læst dem. Og jeg skulle hele tiden gennemgå og opdatere mappen, når midler blev udskiftet i vores kemirum eller i værkstedet.”

Sådan fortæller Charlotte Gosvig, medejer af Lindegården lige syd for Limfjorden. På gården har de altid haft et stort fokus på et godt arbejdsmiljø og sikkerhed, men at overholde alle procedurer omkring kemi kan være tidskrævende. Charlotte viser mappen, hvor hun tidligere havde alle listerne over faremærket kemi til de mange midler, der anvendes til alt fra markarbejde til maskiner. 

”Det er jo lovpligtigt, at alle listerne er til rådighed for medarbejderne altid, og det vil vi gerne bakke op om, men det er kæmpe arbejde. Derfor er vi glade for, at alle på gården fra nu har adgang til alle oplysninger med en app.”

CRiskA eliminerer papirarbejdet og optimerer arbejdet 

Appen, som medarbejderne på Lindegården har downloadet, hedder CRiskA. Den fungerer ved, at man skanner stregkoden på det produkt, man skal til at arbejde med. Efter skanning af produktet kommer en oversigt over de nødvendige værnemidler til det specifikke produkt.

”… og så får du som bruger straks at vide, hvilke værnemidler, der kræves for at anvende det enkelte produkt. Dén viden er altså altid med dig på mobiltelefonen, og du skal ikke ind på kontoret for at hente en printet liste over faremærket kemi, som det har været tilfældet mange steder,” fortæller seniorkonsulent i arbejdsmiljø, Christina Edstrand, SEGES Innovation, som er medudvikler af appen. Hun fortæller, at det også er muligt at søge midler frem i appens søgefunktion. 

Appen indeholder også links til sikkerhedsdatabladene. Så hvis et uheld alligevel skulle ske, er det let og hurtigt at finde ud af, hvordan situationen skal håndteres. 

Databasen er konstant voksende

I Lindegårdens værksted møder vi markmanden Per Henningsen, som både anvender kemi til markarbejdet og til vedligehold af maskiner. For ham er brugervenlighed alfa og omega. 

”Det skal være nemt at bruge det i hverdagen, og det er min oplevelse, at det er det. Appen er ny, så ikke alle produkter er med endnu, men databasen er konstant voksende, så det tegner godt,” fortæller Per Henningsen, som med CRiskA appen også har mulighed for at søge på biologiske sundhedsrisici ved konkrete arbejdsopgaver, f.eks. svejserøg, svovlbrinteudvikling og støv.    

Per Henningsen

Per Henningsen.

Fakta om CRiskA

  • CRiskA app til kemihåndtering er udviklet af SEGES Innovation
  • Som virksomhed er du ved lov forpligtet til at udarbejde en kemisk APV. Her vil en aktiv brug af CRiskA appen for alle ansatte understøtte din kemiske APV.
  • Du kan læse mere om kemisk APV på landbrugsinfo.dk, og du kan downloade CRiskA appen, hvor du henter dine øvrige apps.
  • Har du spørgsmål til CRiskA, så kontakt SEGES Innovations kundecenter på telefon 7015 5015 eller på mail kundecenter@seges.dk.

Vil du vide mere?