Kvæg

Kvægbrugerne er blevet bedre til at aflive køer korrekt

Skal en ko eller kalv aflives, skal det gøres rigtigt. Det indebærer afblødning efter brug af boltpistol. En stikprøveundersøgelse på Daka viser, at samtlige køer var afblødt, som de skal – knap så godt så det ud med kalvene.

Bliver en ko uhelbredeligt syg, skal hun aflives. Og det skal gøres, uden at hun lider overlast. Bruger man boltpistol i forbindelse med aflivningen, er der krav om, at koen også straks skal afblødes. 

Alle køer afblødt korrekt i stikprøveundersøgelse

På anmodning fra Landbrug & Fødevarer Kvæg har SEGES Innovation netop gennemført en stikprøveundersøgelse på Daka af korrekt aflivning. Alle indleverede kreaturer i uge 44 blev tjekket. Kreaturer, der var blevet skudt med boltpistol, blev undersøgt for, om de også var blevet afblødt. Undersøgelsen viste, at samtlige køer var afblødt og dermed aflivet korrekt. Det er et rigtig fint resultat, også sammenlignet med tidligere stikprøveundersøgelser (se figur 1). 

For mange kalve var ikke afblødt

For kalvene var resultatet af undersøgelsen knap så godt. Her blev der fundet alt for mange kalve, der ikke var blevet afblødt efter skydning med boltpistol. Og resultatet er værre end tidligere. Det er et krav, at kalve også afblødes for at sikre, at aflivningen sker forsvarligt og uden unødig lidelse. 

Afblødning er essentiel for god dyrevelfærd

Baggrunden for Landbrug & Fødevarers undersøgelse er dels at sikre, at lovgivningen følges, dels at sikre bedst mulig dyrevelfærd i forbindelse med aflivning. Og her er afblødning helt essentiel, da boltpistolen kun bedøver. Manglende afblødning kan derfor i sjældne tilfælde føre til, at dyret vågner op igen.

Landbrug & Fødevarer får løbende udført stikprøver af korrekt aflivning. I tilfælde, hvor der ikke er sket afblødning, kontaktes landmanden direkte. 

Pct. ikke korrekt aflivede kreaturer

Resultatet af stikprøveundersøgelser for korrekt aflivning af kreaturer over tid

Figur 1 viser resultatet af stikprøveundersøgelser for korrekt aflivning af kreaturer over tid. Undersøgelserne er gennemført af SEGES Innovation for Landbrug & Fødevarer – dog af Aarhus Universitet (AU) i 2010.

I artiklen Sådan aflives kvæg korrekt kan du læse om, hvordan kvæg aflives korrekt samt downloade vejledningen ”Aflivning af kvæg”.

Vil du vide mere?