
Højt kimtal i råmælk gør det svært for kalven at optage antistoffer
Bakterier og skidt er den rene gift for råmælkens gode egenskaber. Særligt udmalkning i malkerobot kan give udfordringer.
Bakterier og skidt er den rene gift for råmælkens gode egenskaber. Særligt udmalkning i malkerobot kan give udfordringer.
Kimtallet betyder ikke kun noget i forhold til afregning fra mejeriet. Antallet af kim i råmælk er også afgørende for, hvilken effekt den nyfødte kalv har af den råmælk, den får tildelt.
Det fortæller fagdyrlæge Line Fruergaard-Roed fra VikingDanmark, der er aktiv i samarbejdet Tag smitten ved hornene.
”Hvis der er kim i den råmælk, vi giver den nyfødte kalv, kan kimene binde antistofferne og samtidig nedsætte tarmens gennemtrængelighed for antistofferne. Så vi kan stå med råmælk af høj kvalitet og risikere, at kalven ikke optager nok fra tarmen til blodet,” forklarer hun.
Line Fruergaard-Roed oplever særligt udfordringen på bedrifter med malkerobot. Da malkerobottens kerneopgave langtfra er at framalke råmælk, er systemet ind imellem ikke optimeret til dette.
”Jeg ser både systemer, hvor slangen til framalkning ikke er med i den daglige vask, og robotter, hvor framalkningsspandene ikke er blevet vasket siden sidste framalkning. Det betyder, at spandene kan være blevet støvede, og måske har belægninger fra den fede råmælk fra sidste malkning siddet og været grobund for bakterier,” fortæller dyrlægen.
Line Fruergaard-Roed anbefaler derfor, at man gennemtænker løsninger i forhold til alle de procedurer, der ikke er med i malkerobottens daglige vask.
”Tit er løsningen simpel. Det kan være, man har en lang flaskerenser hængende, eller at man skal have framalkningsspandene med i en daglig vaskerutine. Som udgangspunkt skal robotten være top-klargjort til, at råmælken kommer igennem systemet, alt bør være rent,” lyder det fra Line Fruergaard-Roed.
Det kan også være en god idé at tage en snak med servicemontøren om, hvorvidt malkerobotten er optimalt indrettet til at lave framalkning af råmælk.
”Nogle gange udvikles der nye systemer, der er med til at gøre proceduren mere robust og nemmere,” opfordrer Line Fruergaard-Roed.
Ved konventionel malkning gælder det, at udstyr til framalkning af råmælk altid skal være rent, at der kommer låg på framalkningsspande straks, og at mælken hurtigt nedkøles, hvis den ikke skal bruges straks.
På exitslangen fra en malkerobot til alt framalket mælk ses blandt andet størknet mælkefedt. En ’kimbombe’, der forurener alt mælk, som kommer ud af slangen. Foto: Line Fruergaard-Roed.