Økonomi og ledelse

Case: Fortæl i jobopslaget, hvad virksomheden kan tilbyde nye medarbejdere

Et jobopslag skal ikke være én lang liste af krav og produktionsmål. Det er svineproducent Bjarne Bonnerup bevidst om. Han har fokus på, hvad han kan tilbyde nye medarbejdere på bedriften, og hvorfor de skal vælge at arbejde for hans virksomhed.

Bjarne Bonnerup vil ikke kalde sig selv for en linselus, selvom op mod 18.000 personer faktisk så den jobvideo, som han fik lavet tilbage i 2017, da han søgte en ny medarbejder til sin svineproduktion, Vestermark ved Brønderslev. 

- Vi ville gerne vise endnu tydeligere, hvad vi kan tilbyde. Og video viser noget om ens personlighed, som ikke kommer frem i en annonce, fortæller Bjarne Bonnerup om baggrunden for at lave jobvideoen. 

Drop kravene, og skriv i stedet, hvad virksomheden kan tilbyde nye medarbejdere

Netop fokusset på, hvad virksomheden kan tilbyde, er vigtigt for den nordjyske svineproducent.  

- Jeg har taget et helt grundlæggende valg om, at jeg skriver om alt det, vi kan tilbyde. Kravene kan komme så hurtigt, at du skræmmer nogen væk. Det ser jeg tit, når jeg læser andre jobopslag, fortæller Bjarne Bonnerup og nævner frokostordning, arbejdstøj, faglige arrangementer så som erfagruppemøder, og en plan for medarbejderens faglige udvikling som eksempler på det, virksomheden kan tilbyde. 

Bjarne Bonnerup. Vestermark

Bjarne Bonnerup ejer Vestermark – en svineproduktion med 1.000 søer og produktion af 7 kg-grise. Her har han 3 fastansatte, og så hjælper Bjarnes far og to skoledrenge til, ligesom de har weekendhjælp. 

Husk også de bløde værdier på bedriften

Udover de mere konkrete informationer om arbejdstider, weekendarbejde osv. har Bjarne Bonnerup også fokus på at få beskrevet de mere bløde sider af virksomheden i sine jobopslag.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man også får de bløde værdier skrevet på. På den måde får vi signaleret, at det her er et sted, hvor det er vigtigt for os, at vi har det godt sammen, og hvor vi interesserer os for hinanden og gør ting sammen – også udenfor arbejde, hvis man har lyst, fortæller Bjarne Bonnerup og fremhæver mottoet ”Her skal det være godt at være både ansat og gris” som vigtigt – også i rekrutteringssammenhæng.

- Alle vil være et sted, hvor arbejdet giver mening, og hvor vi gør noget godt, tilføjer svineproducenten. 

Tre ting om rekruttering i landbruget, som du ifølge Bjarne Bonnerup skal huske

  • Vær tidssvarende, og glem de gamle vaner og tradition i forhold til arbejdstid og værdier. Vi skal være ordentlige og troværdige. 
  • Vær bevidst om, at arbejdet skal give mening. Vi skal tilbyde de jobs, som vi også selv vil arbejde i. 
  • Erkend, at vi konkurrerer på lige vilkår med andre brancher, så det skal vi kunne matche.

Rekrutteringsindsats betaler sig: ”Vi får altid ansøgere nok”

Rekruttering har været et fokusområde for Bjarne de sidste 7-8 år, for han er meget bevidst om, at han skal gøre sig attraktiv som arbejdsgiver for at kunne tiltrække arbejdskraft. 

- Det er slut med at tro, at medarbejderne bare kommer dumpende. Det er som en tragt, der hele tiden spidser til, så vi skal være blandt de skarpeste, fortæller han om baggrunden for, hvorfor han hele tiden forsøger at blive bedre til rekruttering. Og indsatsen har båret frugt for ham. 

- Vi har aldrig manglet folk, vi får altid ansøgere nok, fortæller han, men tilføjer, at han også kan se, at antallet af kvalificerede jobansøgere falder. 

- Men havde jeg ikke haft fokus på rekruttering, tror jeg slet ikke, at jeg havde fået nogen ansøgere. Det er den virkelighed, vi er nødt til at se ind i. Jeg tror, at vores succes skyldes, at vi har fokus på det, fastslår han. 

Sådan gør Bjarne, når han skal rekruttere

  • Bjarne har en skabelon til jobopslag, som han retter til afhængig af, hvilken stilling han skal have besat. Skabelonen rettes også løbende til i dialog med Bjarnes rådgiver, Merethe Andersen, og hans kone, så den hele tiden er tidssvarende.
  • Jobopslaget holdes kort, og informationer om produktion og ansatte står i punktform, så de ikke er i fokus i jobopslaget. 
  • Jobopslaget lægges på Jobnet, Bjarnes egen Facebook-profil og bringes i den lokale avis. 
  • Derudover bruger han sit netværk og ringer til landbrugsskolerne og snakker med vejlederne.

Støttet af