Jura, Planter, Økonomi og ledelse

Bliv klog på EU’s certificering af CO2-reduktioner inden for landbrug

EU er ved at gøre CO2-reduktioner inden for landbruget til en handelsvare. F.eks. er de i gang med at fastsætte en lovramme, som skal skabe en forretningsmodel, når man øger kulstofbinding, så man kan reducere sin udledning af CO2.

EU er interesseret i at fastsætte rammer for handel med klimakreditter i EU. Derfor har EU-Kommissionen fremsat forslag til en forordning om en frivillig standardcertificering af kulstofoptag. Certificeringen dækker både industriel kulstoffangst og carbon farming. 

Formålet med forordningen er at øge kulstofbinding på tværs af EU ved at etablere en frivillig og fælles lovramme for certificering af kulstofbinding. Hensigten er at skabe en forretningsmodel, der belønner aktiviteter, der sikrer kulstofbinding, og som skaber et indre marked for fangst, brug, opbevaring og transport af CO2. Reguleringen gælder både tekniske og biologiske løsninger. 

Hvad er en klimakredit?

En klimakredit er et løfte om reduktion af udledning af et tons CO2 et sted i verden. 

Der er ingen myndigheder, som regulerer eller fører tilsyn med det frivillige marked for klimakreditter og derfor ingen faste rammer eller regler for opgørelse af klimaeffekten ved klimatiltag. 

Som landmand kan du sælge klimakreditter for f.eks. kulstof lagret i jorden, udtagning af lavbundsjorde eller skovrejsning.

Forslag fra EU fokuserer kun på kulstofoptag

EU’s forslag tager for nuværende kun stilling til kulstofoptag. Det vil sige, at forslaget ikke regulerer og belønner tiltag, som medfører en reduktion i udledning af CO2. Forordningen er dog under forhandling i EU’s Ministerråd og Europa-Parlamentet, og det kan derfor ikke udelukkes, at tiltag, som reducerer udledningen af CO2, medtages i den endelige forordning. 

Forslagets endelige indhold forventes færdig i 2024, og rammerne for forretningsmodellen til frivillig certificering af kulstofbinding forventes at træde i kraft fra 2028. Det forventes, at der fra starten er en begrænset række aktiviteter, som kan opfylde certifikationskravene, som dog løbende bliver udvidet. 

Fem fokuspunkter for certifikater

EU’s forslag lægger op til, at certificeringen af kulstofbinding skal være højkvalitetscertifikater. For at et tiltag kan få udstedt et certifikat, skal det altså leve op til bl.a. fem særlige fokuspunkter. De fem punkter er:

  1. Kvantificering 
    Tiltaget skal være testet, og det skal være muligt at dokumentere, at tiltaget reducerer CO2. Det er hensigten, at test og dokumentation på sigt kan forenkles vha. faste principper og metoder. Det vil bidrage til en større sikkerhed for aktivitetens CO2-reducerende effekt. 

    Det forventes, at kvantificerede tiltag kan opgøres på en liste, som løbende udvides i takt med udviklingen. 

  2. Additonalitet 
    Tiltaget skal være en aktivitet, der går udover de krav, som landmanden i forvejen skal overholde via EU- og national lovgivning. Derudover skal det være en aktivitet, som finder sted som følge af tilskyndelsesprocessen ved certificeringen. 

    Det betyder, at hovedformålet med aktiviteten er ønsket om at få udstedt en certificeret klimakredit, som man kan beholde eller sælge. 

  3. Langvarig lagring   af kulstof
    Der skal være dokumentation for, at tiltaget medfører en langvarig lagring af kulstof. Der er for nuværende ikke en nærmere konkretisering af, hvad der menes med langvarig lagring, men det forventes, at det er nærmere uddybet, inden forordningen træder i kraft. 

  4. Bæredygtighed 
    Tiltaget skal have en neutral eller positiv påvirkning på bæredygtighed. Tiltaget må f.eks. ikke hindre biodiversitet.
     
  5. Åbenhed
    Endeligt skal der være åbenhed og transparens med certificeringen. Det betyder, at det skal være muligt at tilgå data vedrørende certificeringen. Data skal være offentligt tilgængelige, f.eks. ift. hvem der har fået udstedt certifikater, herunder hvor mange samt for hvilke tiltag.

Du kan handle klimakreditter nu

Som landmand behøver du ikke at vente på, at EU’s forordning om kulstofbinding træder i kraft, hvis du ønsker at sælge klimakreditter. Du kan allerede nu handle med klimakreditter på et ureguleret marked. 

Som landmand bør du være opmærksom på, at det kan være kompliceret at sælge klimakreditter, da det uregulerede marked medfører mange forskellige standarder, der hver har sine individuelle rammer og opgørelsesmetoder. Det kan derfor være vanskeligt at vurdere, inden for hvilket klimakreditsystem reduktionen evt. skal sælges, og det kan være risikofyldt for dig at sælge CO2-reduktioner. 

Der kan ved et salg af en klimakredit f.eks. være krav om, at du binder dig til at opretholde den pågældende praksis i en årrække. Salg af klimakreditter kan i nogle tilfælde være begrænset af tilskudsordninger, da det endnu ikke er afgjort, om det er muligt både at kombinere offentlige tilskud og salg af klimakreditter f.eks. i forbindelse med udtagning og vådlægning af lavbundsjorde.

Forenkling af krav for klimakreditter på vej

EU’s nærmere regulering af markedet for klimakreditter vil formentlig medføre en forenkling af kravene til udstedelse af et certifikat og handlen med en klimakredit. Desuden vil reguleringen formentlig klarlægge klimakreditters indflydelse på tilskudsordninger samt de forskellige parters rolle og ansvar i et handelsforløb med en klimakredit. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis du vælger at sælge den opnåede klimaeffekt som en klimakredit til en anden virksomhed, kan effekten ikke deklareres på dine egne produkter. Derfor kan det være mere attraktivt, at du fastholder klimatiltagene på din egen bedrift og i stedet reducerer klimaaftrykket på de produkter, der ender hos forbrugeren, hvis de er villige til at betale en merpris for klimareducerende produkter. 

Du har to muligheder med den nye EU-forordning

Opsummerende får du som landmand to muligheder med den nye forordning: Du kan enten vælge at afsætte dine klimatiltag i form af klimakreditter, eller du kan vælge som hidtil at fastholde klimatiltagene på bedriften. 

Der er fordele og ulemper ved begge muligheder, og flere af dem er også forbundet med usikkerhed. Derfor er det vigtigt, at du aktivt tager stilling til, hvad der er den bedste strategi for din bedrift.

Vil du vide mere?

Støttet af