Økonomi og ledelse

Case: Strategisk rekruttering giver plads til at udvikle virksomheden 

Driftsdirektør Dorte Himmelstrup i Kokkenborg ApS tænker grundigt over, hvordan deres organisation er sammensat, og hvilke medarbejdere de rekrutterer til bedriften, så ledergruppen kan træffe de strategiske og ledelsesmæssige beslutninger, mens andre tager sig af driften.

På Kokkenborg nær Svendborg på Sydfyn er ikke meget overladt til tilfældighederne. Flotte, nybyggede staldbygninger, moderne staldanlæg, og i mødelokalet hænger et konkret bevis på, at Kokkenborg er en god arbejdsplads: Arbejdsmiljøprisen 2019. Her er Dorte Himmelstrup driftsdirektør, mens hendes mand, Jens Himmelstrup, er administrerende direktør. Titlerne er ikke tilfældige, for de har en organisationsplan, hvor alles titler og ansvarsområder er skitseret. Ledergruppen holder både styr på driften og tænker de store tanker, så virksomheden hele tiden udvikler sig. Og her er rekruttering et vigtigt fokusområde.

Fokus på strategisk rekruttering, da landbrugsvirksomheden voksede

I 2010 gik Dorte fra at være fuldtidsdriftsleder i stalden til at løse administrative opgaver på kontoret. I den forbindelse fik hun og Jens hjælp fra en ledelseskonsulent til at danne en organisation, og det var i den proces og i arbejdet med DiSC-profiler, at hun så, hvor vigtig rekrutteringsprocessen er.

- Det var gået op for mig, at vi havde mange medarbejdere med stærke D- og C-profiler. De ville alle vinde, og der herskede en rå stemning i virksomheden af, at hvis man var hurtig, så var man dygtig, fortæller Dorte Himmelstrup, der på det tidspunkt tænkte, at hun nu skulle rekruttere det, hun kaldte ”det stille kit”. 

- Jeg tænkte, at vi skulle have nogen, der ikke ville konkurrere. Men problemet var, at alle de stærke profiler kørte dem over og ”åd” dem til frokost og syntes, at hvis man var eftertænksom, så var man langsom, og så var man ikke dygtig, beretter Dorte Himmelstrup. 

Dorte Himmelstrups tre steps til at arbejde med strategisk rekruttering

  • Start med at forstå dig selv – hvem er jeg? Og hvilken effekt har jeg på andre mennesker? 
    Vores start på rejsen var besøg af ledelseskonsulenten og arbejdet med DiSC-profiler, som gav os en anden forståelse af vores ledelse. Er du ikke klar til at lave om på dig selv og dit lederskab, er alt andet rekrutterings- og udviklingsarbejde spildt.
  • Når du forstår dig selv, kan du efterfølgende kigge på dine medarbejdere og prøve at forstå deres perspektiv.
  • Derefter kan du kortlægge – f.eks. via et spørgeskema eller med hjælp fra en ledelseskonsulent – om du har en attraktiv arbejdsplads, eller hvor du har brug for at udvikle arbejdspladsen. En attraktiv arbejdsplads er en vigtig faktor, når du vil opnå succes med din rekruttering.
 

DiSC-profiler gav plads til forskellighed blandt medarbejderne på bedriften

Arbejdet med DiSC-profiler gav dem alle en forståelse af forskelligheden, og at der skal være plads til den. 

- I min opfattelse findes der ingen forkerte DiSC-profiler, og jeg tænker aldrig, at jeg skal ud og rekruttere en bestemt DiSC-profil. Jeg taler med kandidaterne, og mens jeg taler med dem, danner jeg mig et billede af, hvilken profil de har tendens til at høre til. Og så snakker jeg med vores driftsleder om, hvordan den person vil passe ind i vores organisation, fortæller Dorte Himmelstrup. Det er altid driftslederen, der træffer den endelige beslutning om, hvem de ansætter, da han står for den daglige personaleledelse og skal få teamene til at fungere.

Når de på Kokkenborg en sjælden gang modtager en opsigelse, overvejer de også grundigt, hvilken medarbejder de ønsker for fremtiden. 

- Det er dejligt, hvis jeg har et talent, jeg kan trække op, men det giver også altid mulighed for noget nyt, når der er én, der rejser, fortæller hun.

 
Driftsdirektør Dorte Himmelstrup, Kokkenborg  ApS

Dorte Himmelstrup går strategisk til værks, når hun skal rekruttere nye medarbejdere til bedriften Kokkenborg ApS. På den måde sikrer hun en stabil produktion, hvor der er plads til, at ledelsen kan tænke de strategiske tanker og udvikle landbrugsvirksomheden.

En god arbejdsplads kræver, at du har medarbejdere nok i produktionen

For Dorte Himmelstrup er det vigtigt, at der er hænder nok i virksomheden. Det har de selv erfaret efter en periode med for få medarbejdere. 

- Den periode har faktisk ikke været vores bedste periode historisk set, så nu mander vi op, fortæller hun og opfordrer til, at man sørger for en bemanding, der svarer til 37 timer i gennemsnit pr. medarbejder om ugen. På den måde bliver produktionen langt mindre sårbar. 

- Vi kan meget bedre give folk en god hverdag og et godt arbejdsliv, hvis vi har hænder nok. Og min påstand er, at hvis man regner alle omkostningerne ud til trætte, overslidte medarbejdere og rekruttering, når folk rejser, og omkostningen ved, at en medarbejder rejser med viden, og en ny skal læres op, kontra at have stabile hænder nok, er lønkroner-mæssigt det samme. Vi slipper ikke billigere, men bestemt heller ikke dyrere. Og når vi har ro i organisationen, kan vi gå i helikopteren og træffe de rigtige beslutninger, tilføjer driftsdirektøren.

Landmænd bør dedikere sig til at have elever

Dorte Himmelstrup er også meget engageret i arbejdet med elever. Hun er formand for uddannelsesudvalget på Dalum Landbrugsskole, og selvom elever ikke kun er et ideologisk projekt, men også en arbejdskraft, betyder det meget for hende.

- Vi har elever, fordi vi gerne vil uddanne – både til os selv og til erhvervet i fremtiden, fortæller hun og tilføjer, at hun alt for tit hører om elever, der bliver givet et for stort ansvar, fordi det var vanskeligt at finde en kvalificeret, faglært medarbejder, og arbejdsgiveren i stedet ansætter en elev, som så ender med at knække nakken og forlade erhvervet. Her mener Dorte Himmelstrup, at man som landmand bør dedikere sig til at have elever. 

- Man skal være klar til at uddanne eleverne, for vi har som erhverv ikke råd til, at de kommer ind og prøver og så løber skrigende bort, fordi arbejdsgiveren ikke grundlæggende var beredt på at have en elev, fastslår hun.

Fakta om Kokkenborg ApS

  • Blev stiftet i 2006 og er ejet af Jens og Dorte Himmelstrup, som også ejer Slæbækgård, hvor de startede med svineproduktion i 1993
  • Har i alt 2.200 Yorkshire søer i opformering fordelt på to ejendomme
  • Leverandør af LY-polte til både ind- og udland
  • 20 ansatte 
  • Har bortforpagtet bedriftens 150 hektar jord til Hvidkilde Gods.

Støttet af