Værd at vide om anaerobe sporer i mælken
Hvad er anaerobe sporer i mælken, hvilken indflydelse har de på mælken, og hvordan undgår man et højt sporeindhold i mælken.
Hvad er anaerobe sporer i mælken, hvilken indflydelse har de på mælken, og hvordan undgår man et højt sporeindhold i mælken.
Anaerobe sporer er en af kvalitetsparametrene i mælkeproduktionen, fordi et højt indhold i mælken går ud over mælkekvaliteten. Ikke fordi de har nogen sundhedsmæssig betydning, men fordi sporernes egenskaber gør mælk med højt indhold af anaerobe sporer til en dårligere råvare i mejeriernes forarbejdning af mælken til fx ost.
Generelt er indholdet af anaerobe sporer lavt og dermed ikke noget stort problem. Derfor er det heller ikke en afregningsparameter hos Arla, hvor sporeindholdet kun kontrolleres gennem screeninger. Har enkelte leverandører ved gentagne screeninger et højt indhold af anaerobe sporer i mælken, tilbydes de rådgivning, betalt af mejeriet.
Hos de mejerier, der udelukkende producerer ost, fx Them og Mammen, er anaerobe sporer derimod en vigtig kvalitetsparameter, der afregnes for, da et højt sporeindhold i den rå mælk har stor indflydelse på kvaliteten af de færdige oste.
Mælk af en god kvalitet har et indhold af anaerobe sporer på under 400 pr. L mælk.
God ensilagekvalitet, rene sengebåse og god hygiejne i malkestalden er helt afgørende for at undgå anaerobe sporer i mælken. Den vigtigste enkeltfaktor er rene køer.
Sporer er en biologisk enhed - som regel mikroskopisk, bestående af en eller flere celler, som produceres af visse planter, svampe, bakterier og protozoer, og som ved adskillelse fra moderorganismen kan udvikle sig til et nyt individ.
Når vi taler om anaerobe sporer i forbindelse med mælk, er det smørsyrebakterier, der har den specielle egenskab, at de kan indstiIIe deres aktivitet og danne en beskyttende skal (spore) omkring sig, hvis deres livsbetingelser er dårlige. Skallen er meget modstandsdygtig og kan fx både tåle at passere gennem koens fordøjelseskanal og opvarmning til 120°C uden at blive ødelagt. De bliver med andre ord ikke ødelagt ved pasteurisering af mælken.
De anaerobe sporer findes i jorden og i det omgivende miljø. Derfor kan de komme med i ensilagen, hvor de sågar kan opformere sig, hvis ensileringen ikke er vellykket. Hvis køerne fodres med ensilage af dårlig kvalitet, vil der være en stor koncentration i deres gødning, fordi sporerne overlever passagen gennem koens fordøjelsessystem og opkoncentreres undervejs, så der er ti gange så høj koncentration i gødningen som i foderet. Derfor skal der kun meget lidt gødning til, for at sporeindholdet stiger - selv i en stor mængde mælk.
De anaerobe sporer i sig selv er ikke skadelige, men bliver et problem, når livsbetingelserne for bakterien igen er gode. Det kan fx være i en ost med den rigtige energikilde, pH, iltindhold og fugtighed. Så kommer de ud af skallen, formerer sig og udvikler i den forbindelse bl.a. luft, og smørsyre, som ødelægger osten.
Et parti mælk med højt indhold af anaerobe sporer, kan derfor betyde stort tab for mejeriet. Især i oste, der skal lagres og modne over lang tid.
God ensilagekvalitet, rene sengebåse og god hygiejne i malkestalden er helt afgørende for at undgå sporer i mælken. Den vigtigste enkeltfaktor er rene køer. Derfor er følgende forholdsregler nødvendige:
Emneord