Værd at vide om sporer i mælken
Hvad er sporer i mælken, hvilken indflydelse har de på mælken, og hvordan undgår man et højt sporeindhold i mælken.
Hvad er sporer i mælken, hvilken indflydelse har de på mælken, og hvordan undgår man et højt sporeindhold i mælken.
Sporer er en af kvalitetsparametrene i mælkeproduktionen, fordi et højt indhold i mælken går ud over mælkekvaliteten. Ikke fordi de har nogen sundhedsmæssig betydning, men fordi sporernes egenskaber gør mælk med højt sporeindhold til en dårligere råvare i mejeriernes forarbejdning af mælken til fx ost.
Generelt er indholdet af sporer lavt og dermed ikke noget stort problem. Derfor er det heller ikke en afregningsparameter hos Arla, hvor sporeindholdet kun kontrolleres gennem screeninger. Har enkelte leverandører ved gentagne screeninger et højt sporeindhold i mælken, tilbydes de rådgivning, betalt af mejeriet.
Hos de mejerier, der udelukkende producerer ost, fx Them og Mammen, er sporer derimod en vigtig kvalitetsparameter, der afregnes for, da et højt sporeindhold i den rå mælk har stor indflydelse på kvaliteten af de færdige oste.
Mælk af en god kvalitet har et sporeindhold på under 400 pr. ml. mælk.
Sporerne i sig selv er ikke skadelige, men bliver et problem, når livsbetingelserne for bakterien igen er gode. Det kan fx være i en ost med den rigtige energikilde, pH, iltindhold og fugtighed. Så kommer de ud af skallen, formerer sig og udvikler i den forbindelse bl.a. luft, og smørsyre, som ødelægger osten.
Et parti mælk med højt indhold af sporer, kan derfor betyde stort tab for mejeriet. Især i oste, der skal lagres og modne over lang tid.
God ensilagekvalitet, rene sengebåse og god hygiejne i malkestalden er helt afgørende for at undgå sporer i mælken. Den vigtigste enkeltfaktor er rene køer. Derfor er følgende forholdsregler nødvendige:
Emneord