Økonomi og ledelse

Case: Unge driftsledere skal støttes, så de ikke opgiver jobbet

Nikolai Rafn var kun 21 år, da han blev ansat som driftsleder første gang. Tre år senere var han lige ved at smide håndklædet i ringen, da problemerne begyndte at stå i kø. Men med støtte fra ejer Tommy Pasieczny kom både Nikolai og produktionen ovenpå igen.

- Jeg vil være den bedste. Sådan lyder udmeldingen fra 25-årige Nikolai Rafn. Han er driftsleder på Tommy Pasiecznys gård, Skovende, der er en svineproduktion med 5 fuldtidsansatte, 1.000 søer og produktion af knap 32.000 smågrise. Han er én af de mange driftsledere, der i en ung alder har fået tildelt et stort ansvar. 

- Da jeg var elev hos Tommy, fik jeg efter et års tid stort set ansvaret for hele farestalden. Der var jeg 16 år, fortæller Nikolai Rafn, der efter endt uddannelse som produktionsleder blev tilbudt et job som driftsleder hos en anden svineproducent. 

- Han så et potentiale i mig, og jeg var ung og tænkte ”fedt job”, så jeg sagde bare ”ja tak” uden at vide noget som helst om det, husker Nikolai Rafn. 

Hård start på jobbet som driftsleder krævede støtte fra ejer Tommy Pasieczny

Efter tre år vendte den stadigt unge Nikolai Rafn tilbage til Skovende. Han søgte nye udfordringer, og derfor startede han 1. marts 2019 som driftsleder hos Tommy Pasieczny, der havde en større produktion med flere ansatte end Nikolais tidligere arbejdsplads. Men nærmest inden Nikolai nåede at få den nye kasket på, startede problemerne. Udskiftning i personalet, problemer i besætningen og IT-bøvl. Det første halve år af Nikolais ansættelse var én lang tur ned ad bakke, og den unge driftsleder fik hurtigt udfordringer nok. 

- Når man kommer fra et sted, hvor det kører på skinner, og man starter herude, og det hele ligeså stille falder fra hinanden, så begynder man at tvivle på sig selv, fortæller Nikolai Rafn om den første hårde tid. 

Ejer Tommy Pasieczny så også godt, at den unge driftsleder kæmpede.

- Nikolai kastede nok lidt håndklædet i ringen, men jeg har jo prøvet en del, og hvis jeg møder virkelig modstand, så bliver jeg stædig, fortæller Tommy Pasieczny, der trak på sin viden fra uddannelsen

Ledelse i praksis og tog teten og sammen med Nikolai fik det hele på ret kurs igen. Nikolai er heller ikke i tvivl om, at det var afgørende, at Tommy trådte til og forsikrede ham om, at de kom igennem det.

Nicolai Rafn

Nikolai Rafn var 21 år, da han fik sit første job som driftsleder. Nu 4 år senere kan han se, at han manglede støtte og hjælp til at være leder og have ansvar på bedriften.

Fastholdte driftsleder trods udfordringer i produktionen

Da det så allerværst ud, havde Nikolai ikke undret sig, hvis Tommy havde skiftet ham ud. Det indrømmer han i dag. Men Tommy beholdt ham, fordi han stadig så et potentiale i den unge driftsleder. 

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis hans tidligere arbejdsgiver havde ringet og spurgt ”Kan du starte i morgen?”, så havde han gjort det, siger Tommy og kigger over på Nikolai, som nikker bekræftende. 

- Men jeg tror på Nikolai. Han er jo fagligt dygtig, og så kan det godt være, at han ikke var klædt på ledelsesmæssigt, men det lærer han kun ved at prøve. Og når man møder modstand som det her, så bliver man ikke dårligere, man bliver endnu bedre, pointerer han. 

Ud fra en fælles plan og ugentlige møder arbejdede Tommy Pasieczny og Nikolai Rafn sig ud af problemerne. Men set i bakspejlet er de enige om, at de skulle have snakket mere sammen, inden Nikolai blev ansat. For selvom de havde nogle indledende samtaler, hvor de snakkede forventninger og mål for produktionen, var dette ikke nok.

- Vi antog nok, at det bare kørte. Og det var forkert. Vi skulle nok have lavet en plan, erkender Tommy Pasieczny. Den konklusion er Nikolai Rafn enig i.

- Det er vigtigt at få talt det hele igennem, inden man starter, og få forventningsafstemt, hvad målet er, og hvad vi gør, hvis vi ikke når det, siger han. 

Tommy Pasieczny

Tommy Pasieczny hjalp Nikolai Rafn, da problemerne begyndte at stå i kø. I dag erkender han, at de skulle have snakket mere sammen, inden Nikolai blev ansat, så de havde haft en plan, hvis tingene ikke gik som forventet.

Ung driftsleder: Støt os, og hjælp os med at være ledere og have ansvar på bedriften

Når Nikolai Rafn kigger tilbage på forløbet, ville han ikke have været det foruden, fordi det har styrket ham. Men han ville gerne have haft noget mere hjælp i starten af sin karriere som driftsleder med fokus på det at være leder og have ansvar. For det er stort som ung at komme ind og pludseligt få tildelt et stort ansvar.

- Støt de unge, og støt op om deres beslutninger, opfordrer Nikolai Rafn og uddyber:

- Som ung har man ikke 10 års erfaring, og man mangler den støtte, når man starter, og hvis noget går galt, så får man en skyldfølelse, som faktisk er rigtig hård, og som jeg også har haft, fortæller han.

Han opfordrer de landmænd, som ansætter unge driftsledere, til at sætte tid af til at få dem i gang. 

- Det tager tid, inden man er selvkørende. Det er ikke noget, man lærer på et halvt år, pointerer han.

Fakta om Skovende

  • Svineproduktion uden for Østervrå i Nordjylland
  • Har 1.000 søer og producerer 23.000 30 kg. grise og 8.800 7 kg. grise
  • Har 165 ha. jord, der er lejet ud
  • 5 fuldtidsansatte, 1 deltidsansat samt driftsleder Nikolai Rafn

Støttet af