God natur kommer ikke af sig selv
SEGES Innovation har samlet en gruppe af eksperter og fagfolk inden for naturgenopretning og biodiversitet til en workshop, for at blive klogere på, hvordan man sikre en effektiv naturgenopretning når landbrugsarealer udtages og vådlægges.
Hvis man nærlæser beskrivelserne af de forskellige ordninger til udtagning af lavbundsarealer, er det fælles for dem alle at lavbundsprojekter forventes at medføre mere natur og bedre biodiversiteten. Men der er reelt ingen krav til naturgenopretning, og det er svært at opnå finansiering til at prioritere de nødvendige genopretningstiltag under ordningerne. Resultat er derfor ofte mere natur men med dårlig naturtilstand. Tilbagegangen for Danmarks biodiversitet skyldes ikke blot at naturen mangler plads. Det skyldes i høj grad også der mangler natur af høj kvalitet, hvilket resulterer at de arter, der stiller særlige krav til deres levesteder, er i stærk tilbagegang. Flere levesteder af dårlig kvalitet gør derfor næppe nogen betydende forskel for at standse tilbagegangen for biodiversiteten.
Flere forskningsprojekter har de seneste år dokumenteret, at man ikke sikrer fremgang for biodiversiteten blot ved at stoppe dyrkningen og hæve vandstanden ([1], [2], [7]). Alt for ofte er der for mange næringsstoffer i de nye naturområder, og ofte bliver vegetationen artsfattig, fordi tilstødende arealer har lav naturkvalitet eller er opdyrket. Når først almindelige konkurrence stærke arter dominerer arealerne, har de mere sårbare og sjældne arter meget dårlige betingelser for at etablere sig og derfor forbliver arealerne artsfattige selv mange år efter arealerne er udtaget.
De nyeste faglige anbefalinger peger på, at det er nødvendigt at sikre og genoprette gode miljøforhold og genskabe de naturlige processorer, der er grundlaget for en mangfoldig natur ([5], [6])
Danmark er forpligtet til at genoprette natur
I juni 2024 blev EU´s Naturgenopretningslov vedtaget og er dermed gældende for alle medlemslandene ([4]). Genopretningsloven indeholder en række forskellige krav til medlemslandene. Et af de mest centrale krav er, at der skal igangsættes genopretningsinitiativer, der skal sikre god tilstand for de naturarealer, der ikke lever op til målet.
Der skal igangsættes genopretningsinitiativer på:
- 30 % af naturarealer, der ikke har god tilstand inden 2030.
- 60 % af naturarealer, der ikke har god tilstand inden 2040.
- 90 % af naturarealer, der ikke har god tilstand inden 2060.
Indsatsen gælder for de naturtyper, der fremgår af habitatdirektivets bilag 1 (habitatnaturtyperne). Naturtyper inden for Natura 2000-områder skal prioriteres indtil 2030, men indsatsen gælder også for de steder naturtyperne findes uden for Natura 2000-områderne. Derudover skal medlemslandene også genoprette habitatnaturtyperne, hvor de ikke forekommer i dag i det omfang der er nødvendigt, for at bevare naturtyperne på sigt.
Medlemslandene skal sikre at de områder, der er omfattet af genopretning, viser en løbende forbedring af naturtilstanden. For at kunne leve op til naturgenopretningslovens krav kræver det en væsentlig forøget overvågning og monitorering af naturområderne og genopretningsindsatserne.
Alle medlemslande skal udarbejde en national genopretningsplan og gennemføre den overvågning og forskning, der er nødvendig for at fastlægge, hvilke genopretningsforanstaltninger der er nødvendige for at opfylde forpligtigelserne. Frist for at udarbejde et udkast til den national genopretningsplan er august 2025 (et år efter lovens ikrafttræden). Det forventes at de nationale genopretningsplaner er færdige og vedtaget i 2026.
Senest 30. juni 2028 og mindst hver tredje år derefter, skal medlemsstaterne afrapportere status på genopretningsindsatsen til Kommissionen.
Den grønne trepart har ikke fokus på genopretning af god naturtilstand
Aftale om et Grønt Danmark blev politisk vedtaget 18. november 2024 (Regeringen et al., 2024). Aftalen indeholder en målsætning om at 10 % af Danmarks samlede areal omlægges til natur og skov frem mod 2045. Herunder er der et mål om udtagning fa 140.000 ha lavbundsjorde inkl. randarealer.
Der er ved gennemførelse af de mange udtagningsprojekter et stort potentiale for samtidig at gennemføre genopretningstiltag for at bringe habitatnaturtyper som rigkær, kildevæld og overdrev i god tilstand. Hermed kan der sikres synergi med kravene i EU´s Naturgenopretningslov. Aftale om et Grønt Danmark indeholder intet om at udtagningsordningerne skal ændres, så de også tilgodeser naturgenopretning og biodiversitet. I aftalen er der dog et mål om at 20 % af Danmarks areal skal udgøres af beskyttet natur, og at der i 2025 opstartes drøftelser om en kommende lov for natur og biodiversitet.
Da planlægningen af udtagningsindsatserne er i fuld gang, er der en risiko for at man ikke får udnyttet de synergier, der er mellem klima- og biodiversitetsindsatser. Ofte handler naturgenopretning ikke om at gå på kompromis med klimaeffekten, men at sikre at der også bliver gennemført de nødvendige tiltag, for at sikre en effektiv naturgenopretning. I lyset af den kommende nationale genopretningsplan er der en risiko for, at der i første omgang bliver gennemført en udtagningsindsats for at sikre klima- og kvælstofmålene, med det resultat at der så senere skal gennemføres en naturgenopretningsindsats for at sikre at naturtyper opnår god tilstand i samme område.
Det vil alt andet lige være mere omkostningseffektivt, hvis alle mål imødekommes i samme projekt. Dette vil også være det mest hensigtsmæssige for lodsejerne i området. Det kræver dog en hurtig ændring af de nuværende ordninger, så naturgenopretningsindsatser bliver en del af ordningernes målsætning og som kan finansieres på lige fod med tiltag for klima og kvælstof.