Kvæg, Økonomi og ledelse

Case: Fokus på fremstillingsprisen har sat skub i omkostningsjagten på Høstrup Østergård

Der gået sport i at sænke fremstillingsprisen på mælk på kvægbedriften Høstrup Østergård. Både ejer og medarbejdere er engagerede i omkostningsjagten, og indtil videre er det lykkedes dem at sænke prisen med 18 øre.

”Vi trængte virkelig til at få sat fokus på vores fremstillingspris på mælk. Vi lå alt for højt i forhold til andre.” Sådan fortæller mælkeproducent Jørgen Lund Jensen ved Haderup, som for 2 år siden af samme grund tog fat i sin nye rådgiver for at få hjælp. 

Rådgiveren kunne med det samme se, at der var gode penge at tjene med den manøvre. Og han fik ret. På 2 år er det lykkedes at sænke fremstillingsprisen på mælk med godt 18 øre, så den nu ligger på 2,53 kr. Og de er fortsat i gang. 

Medarbejderne inddraget i omkostningsjagt fra starten

At de tre medarbejdere på bedriften er en vigtig brik i processen, lægger Jørgen Lund Jensen ikke skjul på. Derfor blev de også inddraget fra starten.

”Sammen med min rådgiver, satte vi os ned med medarbejderne for at få deres input til, hvor vi kunne sætte ind og reducere omkostningerne. Så samlede vi trådene og lagde en plan. Og nu er de blevet helt tændt på det,” fortæller Jørgen Lund Jensen.  

350.000 kr. sparet på indkøbt foder

Spild er et af de områder, der er sat fokus på. F.eks. ved at stræbe efter at have så lidt restfoder som muligt hos køerne om morgenen. Også indkøb er der kommet en ny indstilling til. 

”Vi køber ikke bare ind, men tænker os om i hvert tilfælde med alt fra redskaber i stalden til indkøb af pattespray,” forklarer Jørgen.  
En post, der virkelig har battet, er indkøb af foder, som nu er blevet struktureret i samarbejde med foderstoffen. Blandt andet ved at sætte mål for at komme med på vognen, når priserne falder. 

”Min foderstofmand har fået beføjelser til at handle, når prisen dykker. Det betyder, at han kan slå hurtigt til, når muligheden byder sig,” forklarer Jørgen. Resultatet af den aftale har betydet en besparelse på 350.000 kr. på indkøbt foder. Med en samtidig udskiftning til bedre køer, er der oveni foderbesparelsen kommet 100.000 tons mælk mere i tanken. 

Mælkeproducent Jørgen Lund Jensen

Jørgen Lund Jensen og hans medarbejdere er blevet helt tændt på at gå på omkostningsjagt, efter at der er kommet fokus på fremstillingsprisen – og de fortsætter jagten.

Fremstillingsprisen følges ved hver kvartalsrapport

Ved hver kvartalsrapport følger Jørgen Lund Jensen nu ivrigt med i fremstillingsprisen. 

”Det er superspændende at følge med i og se, hvad det betyder for restbeløbet. Det gør jeg også meget ud af at synliggøre for medarbejderne. Det er vigtigt for deres engagement, at man tør lægge tallene på bordet, så de inddrages i resultaterne,” forklarer han og tilføjer:

”Vi er bestemt ikke færdige endnu. Vi fortsætter vores jagt på omkostninger og på at sænke fremstillingsprisen, men husker også at glæde os over, hvor langt, vi er kommet.” 

Sådan arbejder du med bedriftens fremstillingspris

  • Undersøg, hvad der ligger bag din fremstillingspris. Dyk ned i de forskelle poster.
  • Sammenlign din nuværende fremstillingspris med sidste års, og se, hvordan din fremstillingspris er i budgettet.
  • Sammenlign din fremstillingspris med andre - bl.a. via Business Check og fraktilanalyser.
  • Udvælg et eller to områder, som du ønsker at arbejde med.
  • Lav handlingsplaner og/eller beslut dig for dit mål, og hvordan du vil nå det.
  • Udfør handlingerne, og følg op.

Vil du vide mere?