Økonomi og ledelse

Case: Medarbejderudvikling er vigtigt for at fastholde dygtige medarbejdere i landbruget

Ledelse handler om at se, hvad der motiverer den enkelte medarbejder og imødekomme det. Det har mælkeproducent Gert Thomsen erkendt. Derfor har han skræddersyet jobbet til sin driftsleder, Torben Due Mikkelsen, så han kan fastholde en dygtig leder på bedriften.

I vinteren 2006-07 var mælkeproducent Gert Thomsen endt i lidt af en træls situation for at sige det på godt jysk. Han havde udvidet besætningen med mere end det dobbelte, fået ny stald, flere medarbejdere, og det hele skulle køre derudaf med 120 km/t. Troede han. Så sagde medhjælperen, Torben Due Mikkelsen op, og kort tid efter rejste fodermesteren også. Og nu stod Gert Thomsen og skulle passe 400 køer mere eller mindre alene. I starten irriterede han sig over opsigelserne, men så gik det op for ham, at han måske skulle kigge indad. Overvejelserne blev startskuddet til en ny tilgang til ledelse på Østerviggård. 

Torben Due Mikkelsen og Gert Thomsen

”Mine medarbejdere skal synes, at de får de udfordringer, de skal have”, siger Gert Thomsen (t.h.), der har skræddersyet sin driftsleder-stilling, så den passer til de udfordringer, driftsleder Torben Due Mikkelsen (t.v.) ønsker.

Opsigelser kickstarter Gerts interesse for ledelse i landbruget

Historien om ejer Gert Thomsen og driftsleder Torben Due Mikkelsen begynder tilbage i 2006, hvor Torben kommer til Østerviggård og skal hjælpe med at starte den nye stald op. Efter opstartsperioden får de dog aldrig defineret Torbens rolle, og derfor vælger han at sige op efter et halvt år. 

- Dengang så jeg ikke, at han gerne vil have nogle udfordringer, husker Gert Thomsen tilbage og erkender, at han dengang havde en enkel tilgang til ledelse. 

- Jeg tænkte, at ens medarbejdere udførte det arbejde, man satte dem til, fortæller Gert Thomsen. Men da han pludseligt stod næsten alene med 400 køer, begyndte han at interessere sig for, hvordan han kunne få ledelsen af bedriften til at fungere bedre. Han kom på lederkursus og blev klogere på de forskellige personprofiler, på sig selv, og på hvad der motiverer andre mennesker.

- Jeg er blevet meget bevidst om, hvad der gør folk tilpas. Det, der gør mig tilpas, er ikke det samme som Torben, og det skal der være plads til. Jeg bliver i høj grad motiveret af, at der kommer mælk i tanken og penge i kassen, men det er de andre i bund og grund ligeglade med, beretter Gert Thomsen og tilføjer, at medarbejderne skal synes, at det er spændende at komme på arbejde, og at de får de udfordringer, de skal have. 

Udvikling og ansvar var vigtigt, da Torben vendte tilbage til Østerviggård på ny aftale

Historien om Torben Due Mikkelsen og Gert Thomsen ender dog ikke i 2007. Efter at Torben både har arbejdet på naboejendommen og været væk fra området i en periode, vil skæbnen, at Gert mangler en driftsleder, og Torben er blevet ledig på markedet. Så i 2014 indgår de endnu en aftale. Men denne gang tager de en grundig snak om, hvordan det skal foregå. 

- På det tidspunkt er jeg meget opmærksom på, at Torben ikke er en typisk driftsleder eller fodermester. Det motiverer ham ikke at gøre det samme hver dag. Det kender jeg alt for godt til, for han har den samme profil som mig. Derfor vidste jeg godt, at det her ikke bliver ved, og det snakker vi åbent om inden, fortæller Gert Thomsen. I den proces fik Gert Thomsen hjælp fra en konsulent til at stille de rigtige spørgsmål og få defineret Torbens rolle som driftsleder med ansvar for køerne og al arbejdsplanlægning, ligesom han bliver inddraget i budgetlægningen og budgetopfølgningen. 

Fakta om Østerviggård

  • Ejes af Gert og Gitte Thomsen, Vorbasse, der overtog ejendommen i 2005 efter Gerts forældre.
  • Mælkeproduktion med 450 køer og 540 hektar jord med grovfoderproduktion
  • Forpagter naboejendommens kviehotel med 850 kvier og 150 hektar jord
  • 10 ansatte: én driftsleder, én fodermester, to elever, én markmand og fem rumænske medhjælpere

Åben dialog baner vejen for skræddersyet driftsleder-stilling

Den åbne dialog om fremtiden gør, at da Torben en dag endnu engang præsenterer Gert for en opsigelse, bliver han ikke overrasket. Torbens nye job går dog i vasken, mens Gert ikke kan finde en ny driftsleder, og her opstår Torbens nye stilling. Han får det overordnede ledelsesansvar i stalden med ansvar for arbejdsplanlægning og opfølgning på produktionen. Samtidig arbejder han kun 10-20 timer om ugen med stor fleksibilitet, så har han tid til sin egen virksomhed ved siden af, hvor han bestyrer dødsboer og konkursboer for advokatfirmaer. En mulighed, som Torben kalder unik. 

- Gert giver mig en masse plads. Og når jeg har været ude og passe konkursejendomme, og det hele sejler, så er det rart at komme her og få en arbejdsweekend, hvor det hele bare kører. Sommetider er det godt at komme hjemmefra, så man kan se, hvor godt man har det, fortæller Torben Due Mikkelsen. 

Støttet af