Ko ved kobørste

Kvæg, Jura

Sådan er kravene til ko- og kalvebørster

Kravet om børster i kvægstalde er trådt i kraft. Men hvor mange børster skal der være, hvad menes med roterende, og hvad med kalvene? Få svarene her.

Køer, ungdyr og kalve har et stort behov for at udføre hudpleje for at fjerne støv, skidt og utøj. Det giver dem stor velvære at klø sig, og de bruger hudplejebørster flittigt. Derfor er der krav om børster til hudpleje. Kravene gælder malkekvæg og afkom af malkekvæg. Og gælder for alle kvægstalde uanset byggeår.

For økologiske bedrifter er der yderlige krav. Bl.a. skal økologisk kødkvæg også have adgang til børster.
Se: Anbefalinger for at højne dyrevelfærd, miljø og etik ved produktion af økologisk mælk og kød fra bedrifter med kreaturer (pdf).  

En kobørste pr. 50 køer

Malkekøer skal have adgang til mindst én roterende kobørste. I flokke med flere end 50 køer skal der mindst være en roterende børste pr. 50 køer. Der afrundes til nærmeste hele antal børster. Dvs. i flokke med f.eks. 74 køer skal der være mindst én børste, mens der ved 75 køer skal være mindst to. 

Køer, der er opstaldet i enkeltkælvningsbokse, sygebokse eller i separationsbokse, hvor de opholder sig få timer i forbindelse med f.eks. inseminering eller behandling, er undtaget for kravet om adgang til børster. Køer, der går i fælles strøede bokse skal også have adgang til kobørster. 

Med ”roterende” menes, at børsterne skal kunne rotere om egen akse, men ikke nødvendigvis være drevet af en motor. Dog skal de yde reel hudpleje. F.eks. må de ikke være løsthængende, så de kan skubbes væk af koen. 

Mindst en kalvebørste til kalve i grupper

Kalve og ungdyr skal også have adgang til mindst én børste, når de opstaldes i grupper af tre eller flere. Der er ikke krav til antallet af børster, og de behøver ikke at være roterende. Fastmonterede børster, beregnet til hudpleje, kan bruges, men almindelige kostehoveder vil kræve meget hyppig udskiftning, da de hurtigt mister hårene og dermed evnen til at udføre hudpleje. Børsterne kan være en kilde til smitteoverførsel mellem holdene. Men hvis de vaskes og desinficeres på samme måde som væggene i boksene eller hytterne, er risikoen minimal. 

Børsterne skal placeres, så de er let tilgængelige, men ikke i vejen for den normale trafik mellem hvile-område og ædeplads. De må heller ikke begrænse køernes adgang til og fra malkning. 

Lov om hold af malkekvæg

Lov om hold af malkekvæg trådte i kraft 1. juli, 2010 og blev pr. 1. januar 2021 videreført i Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af kvæg. Da loven trådte i kraft i 2010, var der givet lange overgangsordninger for eksisterende stalde. Disse overgangsordninger løber efterhånden ud.
Læs mere og få et overblik her: Overgangsordninger for Lov om hold af malkekvæg

Vil du vide mere?